Essayah toivoo hallitukselta sosiaalietuuksien indeksijäädytysten perumista

21.9.2017 klo 17:11 Kotimaa Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii sosiaalietuuksien indeksijäädytysten perumista nyt, kun talouden näkymät ovat parantuneet.

Eduskunnan kyselytunnilla jatkui koko viikon teemana ollut hallituksen budjettilinjausten ruodinta. Myös kyselytunnilla keskustelun ytimessä oli kiista budjetin aiheuttamasta tuloerojen kasvusta sekä pienituloisten asemasta.

Hallituksen budjettiesitys vähentää pienituloisimpien käytettävissä olevia tuloja 37 euroa vuodessa, kun taas suurituloisten käteen jäävät tulot kasvavat noin 400 eurolla vuodessa

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaati sosiaalietuuksien indeksijäädytysten perumista eli perustulon varassa elävien tilanteen helpottamista nyt, kun taloudessa pyyhkii paremmin. Essayah muistutti, että talouskasvun hedelmistä pääsevät nauttimaan ne, jotka ovat työelämässä. Kansaneläkkeen ja perusetuuksien indeksijäädytykset puolestaan kurjistavat kaikkien köyhimpiä.

– Kysynkin nyt, ministeri (Petteri) Orpo, olisitteko valmis luopumaan perusetuuksien indeksijäädytyksistä, Essayah kysyi.

Orpo muistutti julkisen talouden tasapainotustalkoista ja siitä, että hallitus tekee täsmäiskuja heikoimmassa olevien aseman kohentamiseksi, kuten budjetissakin oleva takuueläkkeen korottaminen 15 eurolla kuukaudessa.

Valtiovarainministeriö arvioi budjettikeskustelun alla, että hallituksen budjettiesitys vähentää pienituloisimpien kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja. Oppositio on tarttunut myös pääministeri Juha Sipilän viimeviikkoiseen lausuntoon Ylen A-studiossa, jos hän myönsi, että hallituksen toimet ovat iskeneet eniten pienituloisiin ihmisiin.

Hallituksen budjettiesitys vähentää pienituloisimpien käytettävissä olevia tuloja 37 euroa vuodessa, kun taas suurituloisten käteen jäävät tulot kasvavat noin 400 eurolla vuodessa.

Ylös