Sari Essayah: Huumausaineiden käytön valvontaa liikenteessä lisättävä

21.9.2017 klo 09:37 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kysyy kirjallisessa kysymyksessään aikooko hallitus lisätä kuljetusalan työnantajien mahdollisuuksia valvoa työntekijöitä huumausaineiden käytön osalta ja että miten hallitus aikoo parantaa poliisin mahdollisuuksia puuttua nykyistä paremmin huumausaineiden käyttöön liikenteessä. Puolueen nuorisojärjestö KD Nuoret teki asiasta puoluekokouksessa hyväksytyn aloitteen.

Kansanedustaja Sari Essayah jätti  kirjallisen kysymyksen huumausaineiden vaikutuksista liikenneturvallisuuteen. Essayah kysyy asianomaiselta ministeriltä, aikooko hallitus lisätä kuljetusalan työnantajien mahdollisuuksia valvoa työntekijöitä huumausaineiden käytön osalta ja että miten hallitus aikoo parantaa poliisin mahdollisuuksia puuttua nykyistä paremmin huumausaineiden käyttöön liikenteessä.

Kysymyksen taustalla on puoluekokouksessa hyväksytty KD Nuorten tekemä aloite, jossa vaaditaan huumausainetestejä pakollisiksi ammattikuljettajia ja alan harjoittelijoita palkattaessa.

KD Nuoret on aloitteessaan huolissaan huumausaineiden käytön kasvusta kaikkialla Euroopassa. Suomi on kärkimaita etenkin amfetamiinin käytössä.

– Rattijuopumusten määrä on ollut vähentymään päin, mutta kuljettajat näyttävät siirtyneen huumeisiin, koska ne eivät näy normaalissa puhallustestissä, muistuttaa KD Nuorten puheenjohtaja Jiska Gröhn.

Rattijuopumusten määrä on ollut vähentymään päin, mutta kuljettajat näyttävät siirtyneen huumeisiin, koska ne eivät näy normaalissa puhallustestissä. – Jiska Gröhn, KD Nuorten puheenjohtaja

Huumekuskien määrä on noussut räjähdysmäisesti viime vuosina ja huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajavat kuljettajat ovat vakava riski liikenneturvallisuudelle. Vaikka työnantajalla onkin mahdollisuus vaatia huumausainetestiä koskevan todistuksen toimittamista sekä työhön otettaessa että työsuhteen aikana tietyin edellytyksin, on lisääntyvä huumeiden käyttö iso riski erityisesti kuljetusalalla.

– Huomioiden huumausaineiden käytön kasvu sekä siitä aiheutuvat merkittävät vaarat niin käyttäjälle kuin myös ulkopuolisille ihmisille olisi selvitettävä, pitäisikö työnantajalla olla nykyistä laajemmat valtuudet vaatia työntekijän huumausaineiden käytön testausta, Essayah ehdottaa.

– Onko esimerkiksi riittävää, että huumetestin toimittamisen vaatiminen on mahdollista, jos työnantajalla on perusteltua aihetta epäillä, että työntekijä on huumausaineiden vaikutuksen alaisena työssä tai että työntekijällä on riippuvuus huumeista, vai pitäisikö testauksen olla järjestelmällisempää ja säännönmukaisempaa aloilla, joista voi aiheutua merkittävää vaaraa sivullisille, Essayah kysyy.

 

Ylös