Essayah Iisalmessa: Huomio varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokoihin 

25.9.2017 klo 18:45 Politiikka KD Lehti

Kristillisdemokraattien lapinlahtelainen kansanedustaja ja puheenjohtaja Sari Essayah muistutti varhaiskasvatuksen tärkeydestä OAJ:n yleisötilaisuudessa Iisalmen torilla. – Pienet opetusryhmät takaavat kehityksen ja oppimisen tukemisen, Essayah totesi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah odottaa hallitukselta panostuksia varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmäkokoihin. Essayah puhui OAJ:n järjestämässä yleisötilaisuudessa Iisalmen torilla.

– Vahva perusopetus ja laadukas varhaiskasvatus ovat suomalaisen osaamisen kulmakiviä, Essayah huomautti.

Liian suuret lapsiryhmät heikentävät Essayah’n mukaan osaavan ja ammattitaitoisen henkilökunnan mahdollisuuksia lapsen yksilölliseen kohtaamiseen, huomioimiseen sekä kehityksen ja oppimisen tukemiseen.

Lopulta tämä hallituksen säästötoimi tuo lisäkustannuksia, kun ennaltaehkäisevän, varhaisen tuen vähentyessä joudutaan turvautumaan raskaampiin, korjaaviin toimenpiteisiin.

– Vaikutukset ulottuvat pitkälle lapsen myöhempään elämään esimerkiksi koulumenestystä heikentäen.

–  Kuntien valtionosuuksia leikattiin 6,5 miljoonaa euroa vuodelta 2016. Leikkaus perustui ryhmäkokojen kasvattamiseen nykyisestä 21 lapsesta 24 kokopäivähoitoa saavaan lapseen.

Essayah muistutti, että säästäminen tulee toisinaan kalliiksi.

– Lopulta tämä hallituksen säästötoimi tuo lisäkustannuksia, kun ennaltaehkäisevän, varhaisen tuen vähentyessä joudutaan turvautumaan raskaampiin, korjaaviin toimenpiteisiin.

– Perusopetuksessa heikennyksiä tuo esimerkiksi vuodesta 2010 voimassa olleen valtion erityisavustuksen lakkauttaminen, sillä se oli juuri tarkoitettu opetusryhmien pienentämiseen. Myös perusopetuksessa pienempi opetusryhmä lisää opettajan mahdollisuuksia oppilaan yksilölliseen kohtaamiseen sekä kehityksen ja oppimisen tukemiseen, summasi Essayah.

 

Ylös