Sari Essayah: ”EMU:n lujittamiseksi riittäisi, että jäsenmaat noudattaisivat sopimuksia”

28.9.2017 klo 12:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvioi, ettei EU:n syventäminen ole joko-tai-kysymys, vaan ratkaistavissa jokaisella politiikkalohkolla erikseen. Esimerkiksi valuuttaunionin kehittämiseksi riittäisi, että jäsenmaat noudattaisivat sopimuksia.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah arvioi, että EU:n integraation kehittäminen ei ole joko-tai-kysymys. Harmonisaatiota voitaisiin lisätä tietyillä politiikkasektoreilla, kuten sisämarkkinoilla, turvallisuuspolitiikassa ja ympäristöasioissa. Esimerkiksi terrorismin vastainen taistelu vaatii lisää yhteisiä ponnistuksia.

Sen sijaan yhteistä talous- ja budjettipolitiikkaa Essayah ei kannata. Taloudellinen vastuu on oltava jäsenmailla, koska siellä kerätään verotkin.

– Jos vastuu omasta tekemisestä on poissa, ollaan tuhon tiellä

– Jos integraation näissä asioissa syvenee ja vastuu omasta tekemisestä on poissa, niin ollaan tuhon tiellä, hän sanoi.

Essayah ei myöskään kasvattaisi jäsenmaiden maksuosuuksia, jotka ovat tällä hetkellä noin prosentin BKT:sta.

Esimerkiksi valuuttaunionin eli EMU:n kehittämiseksi riittäisi Essayah’n mukaan se, että jäsenmaat noudattaisivat yhteisiä sääntöjä.

Essayah osallistui eduskunnan Suuren valiokunnan ja Ulkopoliittisen instituutin järjestämään Tiivistyvä vai hajaantuva EU? EU:n kehitys ja Suomen suunta-seminaariin eduskunnassa.

 

Ylös