Essayah Katalonian tilanteesta: ”Nyt tarvitaan malttia ja neuvotteluja”

2.10.2017 klo 13:38 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah odottaa Katalonian tilanteessa malttia niin katalaaneilta kuin Espanjan hallitukseltakin. – Väkivaltaa ei voi hyväksyä, nyt on mentävä neuvottelupöytään, Essayah sanoo.

– Kataloniassa tarvitaan nyt malttia ja neuvotteluja, miten tästä eteenpäin, twiittasi Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah varhain maanantaiaamuna.

KD-Lehden verkkolehti kdlehti.fi tavoitti Essayah’n auton ratista matkalla Pielavedeltä Lapinlahdelle. Essayah oli ollut aamupäivällä tutustumassa MTK:n mukana surulliseen näkyyn: sateiden turmelemiin peltoihin.

– Tämä on katovuosi, sillä puolet sadosta on menetetty. Surullista katsottavaa, Essayah kommentoi.

Katalonian tilanteeseen Essayah toivoo ja odottaa malttia ja neuvotteluja.

Nyt on mentävä neuvottelupöytään. Väkivallattomuus on ehdoton edellytys. – Sari Essayah

– Olen itsekin maltillisesti kommentoinut, että nyt on mentävä neuvottelupöytään. Väkivallattomuus on ehdoton edellytys, Essayah jatkaa.

Katalonian aluehallinnon mukaan itsenäisyyden puolesta on alustavien tulosten mukaan äänestänyt 90 prosenttia äänensä antaneista ihmisistä. Vastaavasti 7,8 prosenttia äänestäneistä vastusti itsenäisyyttä. Pieni osa äänesti tyhjää tai heidän äänensä hylättiin.

STT kertoo, että aluehallinnon tiedottajan Jordi Turullin mukaan äänestysprosentti oli 42,3 prosenttia. Turulli kertoo 2,02 miljoonan katalonialaisen äänestäneen itsenäisyyden puolesta.

Guardianin mukaan Katalonian alueella on 5,3 miljoonaa rekisteröitynyttä äänestäjää.

Tilanne on kuitenkin Kataloniassa edelleen tänään maanantaina varsin epäselvä.

Guardianin uutisen mukaan Turulli kertoo viranomaisten laskeneen, että arviolta 770 000 kansanäänestyksessä annettua ääntä on hävinnyt. Turullin mukaan 400 äänestyspaikkana käytettyä koulua suljettiin ja useita äänestyslappuja myös varastettiin. Äänistä oli vielä laskematta 15 000.

Espanjan poliisi sulki eilen äänestyspaikkoja ja takavarikoi vaaliuurnia kansanäänestyksen estämiseksi.

– Nyt olisi mentävä eteenpäin neuvotteluteitse, Essayah kehottaa.

– En missään nimessä uskaltaisi alle 50% äänestysaktiivisuudella tehdä mitään liikkeitä itsenäistymisen suuntaan, enkä kannattaa sitä, KD Nuorten puheenjohtaja Jiska Gröhn kommentoi.

KD Nuorten puheenjohtaja Jiska Gröhn ottaa Katalonian tilanteeseen kantaa Facebook-sivullaan maanantaina aamupäivällä. Gröhnin mielestä Madridin reaktio ei auttanut ratkaisemaan tilannetta.

– Äänestystulos näyttää pikaisesti katsottuna hyvin selkeältä. Moni onkin jo ehtinyt kannattamaan Katalonian itsenäistymistä. Ottaen kuitenkin huomioon sen, että itsenäistymisen vastustajat ilmoittivat boikotoivansa äänestystä, en missään nimessä uskaltaisi alle 50% äänestysaktiivisuudella tehdä mitään liikkeitä itsenäistymisen suuntaan, enkä kannattaa sitä.

– Kansakunnilla täytyy olla oikeus päättää omasta tulevaisuudestaan ja itsemääräämisoikeudestaan, mutta asioiden pitää tapahtua kiistattomasti, Gröhn kirjoittaa Facebook-sivullaan.

Ylös