Las Vegasin verilöylyssä kuoli ainakin 50 – haavoittuneita yli 400

2.10.2017 klo 18:14 Ulkomaat KD Lehti

Eläkeläismies tulitti hotellin ikkunasta konserttiyleisöä automaattiaseilla. Suomessa uutisoitiin aluksi vain muutamista uhreista, mutta verilöylyssä kuoli ainakin 50 ihmistä.

Las Vegasissa Yhdysvalloissa ainakin 50 ihmistä on saanut surmansa lähivuosikymmenien verisimmässä joukkoampumisessa, kertovat viranomaiset. Haavoittuneita on lehtitietojen mukaan yli 400, heistä osa kriittisessä tilassa.

Las Vegasin poliisin mukaan epäilty avasi tulen Mandalay Bay -hotellin 32. kerroksesta ja alkoi ampua läheisen Route 91 -kantrifestivaalin yleisöä. Poliisi uskoo epäillyn ampujan, 64-vuotiaan nevadalaismiehen surmanneen itsensä ennen kuin poliisit murtautuivat hänen hotellihuoneeseensa. Aiemmin kerrottiin, että poliisi olisi surmannut epäillyn ampujan.

Las Vegasin poliisin mukaan epäilty avasi tulen Mandalay Bay -hotellin 32. kerroksesta ja alkoi ampua läheisen Route 91 -kantrifestivaalin yleisöä. Poliisi kertoi löytäneensä ampujan käyttämästä huoneesta ainakin kahdeksan kivääriä.

Poliisi kertoi löytäneensä ampujan käyttämästä huoneesta ainakin kahdeksan kivääriä. CNN:n mukaan miehen huoneesta olisi löydetty kymmenen kivääriä.

Tulituksen on kerrottu olleen jatkuvaa, joten ampujalla oli ilmeisesti käytössään sarjatuliase.

– Ensin kuului särkyvän lasin ääni, ja katsoin ympärilleni nähdäkseni, mitä oikein tapahtuu. Sitten kuului pop, pop, pop. Ehdin hetken ajatella, että selvisimme, koska ammunta lakkasi, mutta sitten se alkoi uudelleen, kertasi silminnäkijä Monique Dekerf CNN:lle.

Paikallisen KLAS-televisiokanavan haastattelema silminnäkijä kertoi nähneensä, miten joku ampui satoja laukauksia väkijoukkoon rakennuksen yläkerroksista.

Miehen uskotaan toimineen yksin

Alustavien tietojen mukaan ampujaksi epäillyn miehen kerrotaan asuneen lähistön eläkeläisyhteisössä. Poliisi etsi jonkin aikaa myös epäillyn naisystävää, ja kertoi iltapäivällä Suomen aikaa tavoittaneensa tämän. CNN:n mukaan hänen ei enää uskota liittyvän tapaukseen.
Poliisi uskoo ampujan toimineen yksin.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump välitti Twitterissä lämpimän osanottonsa verilöylyn uhreille ja heidän omaisilleen. Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama tviittasi hänen ja vaimonsa Michelle Obaman rukoilevan uhrien puolesta ja heidän ajatustensa olevan uhrien omaisten luona.

Myös presidentti Sauli Niinistö esitti Twitterissä surunvalittelunsa presidentti Trumpille, uhrien omaisille ja läheisille.

”Kuin ampuisi kaloja tynnyrissä”

Las Vegasista tavoitettu suomalainen Jorma Vuoksenmaa kertoo joukkoampumisen vaikuttaneen niin, että normaalisti ympäri vuorokauden vilkkaana kuhiseva kaupunki on täysin hiljentynyt.

– Minulla on 26. kerroksen huone, jossa on parikymmentä metriä leveä ikkuna. Tähän näkyy useita pääkatuja, eikä näkymä ole koskaan ollut edes aamuyöstä näin kuollut. Kukaan ei ole lähtenyt mihinkään tässäkään päässä Las Vegas Stripiä, vaikkei liikennettä täältä olekaan katkaistu, European Sports Betting Consultants -yhtiön kertoimenlaskijana toimiva Vuoksenmaa kertoo STT:lle

CNN:n aseasiantuntijan James Gaglianon mukaan laukausten äänet kuulostivat siltä, että ampuja olisi käyttänyt sotilasasetta.

– Automaattiase, jossa on suuri lipas. Äänen perusteella se kuulosti hieman vyösyöttöiseltä aseelta. Kun tällaisella aseella ammutaan alaspäin, on kuin ampuisi kaloja tynnyrissä, Gagliano sanoi.

Tulitus alkoi kesken kantritähti Jason Aldeanin keikan.

– Olimme katsomassa keikkaa ja meillä oli hauskaa. Sitten alkoi kuulua jotain, joka kuulosti aivan ilotulitusraketeilta. Se olikin automaattiaseen ääni, mutta silloin se kuulosti ilotulitukselta, kertasi konsertissa ollut Joe Pitz.

– Sitten ihmiset alkoivat hälistä Mandalay Bayn puolella lavaa. Ensiapu- ja turvamiehiä huudettiin paikalle ja Jason Aldean pakeni lavalta. Kaikki heittäytyivät maahan ja se oli pelkkää kaaosta, Pitz jatkoi.

Lähde: STT-AFP

 

Ylös