Essayah ehdottaa satovahinkovakuutusta, joka korvaisi viljelijöiden tappiot

2.10.2017 klo 14:48 Politiikka Samuli Rissanen

Pohjois-Savon satovahinkoalueilla maanantaina vieraillut Kristillisdemokraattien kansanedustaja, puheenjohtaja Sari Essayah vaatii myös hallitukselta pikaisia toimia viljelijöiden satovahinkojen korvaamiseksi. – Hallituksen on välittömästi haettava EU:lta kriisiapua ja jaettava se mahdollisimman nopeasti viljelijöille, Essayah sanoo.

Alkusyksyn rankat sateet ovat aiheuttaneet merkittäviä satovahinkoja ympäri maata. Monet viljelijät ovat Kristillisdemokraattien Sari Essayah’n mukaan epätoivon partaalla, sillä sateen aiheuttamat tuhot eivät vaikuta vain tämän vuoden sadonkorjuuseen vaan vaikeuttavat myös syyskylvöjä.

Essayah tutustui maanantaina aamupäivällä MTK:n vieraana Pohjois-Savon viljelysten puintitilanteeseen.

– Vakavaksi vetää, Essayah kertoo sateisilta pelloilta.

Tilanne on hänen mukaansa  järkyttävä niin sanotussa lanne-Suomessa, johon kuuluvat Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Pohjois-Savo, osa Keski-Suomesta ja Pohjois-Karjala. Essayah’n mukaan alueilla on katovuosi.

Essayah ehdottaa tilanteen korjaamiseksi satovahinkovakuutusta, jonka maksajaksi tarvittaisiin koko elintarvikeketju, mukaan lukien kauppa ja elintarviketeollisuus.

– Paitsi, että puolet sadosta on menetetty, kyse on vielä laatutappiostakin. Esimerkiksi Pohjois-Savon osalta puhutaan 25 miljoonan euron summasta, joka koostuu välittömistä sadonmenetyksistä ja laatutappioista, sekä lisäksi välillisistä kustannuksista rehuhankintoineen, Essayah listaa KD-verkkolehden haastattelussa.

Hän ehdottaa tilanteen korjaamiseksi satovahinkovakuutusta, jonka maksajaksi tarvittaisiin koko elintarvikeketju, mukaan lukien kauppaja elintarviketeollisuus.

– Miksi vain viljelijä maksaa, jos sataa ja tulee katovuosi?

Essayah muistuttaa, että jo ennen syksyn satovahinkojakin monet viljelijät olivat taloudellisissa vaikeuksissa, johtuen muun muassa tuottajahintojen laskusta, Venäjän pakotteista ja tukien viivästymisestä.

Sari Essayah surullisen näyn edessä pohjoissavolaisella pellolla: viljasadosta on tuhoutunut puolet. (Selfie-kuva Sari Essayah’n Twitter-päivityksestä)

Hallituksen pitäisi Essayah’n mielestä hakea tilanteen helpottamiseksi nopeasti EU:n kriisiapua ja peruttava niin ikään luonnonhaittakorvausten leikkaukset ja aikaistettava ensi vuoden tukimaksatuksia alkuvuoteen.

Lisäksi Essayah tukisi viljelijöiden jaksamista parantamalla lomituspalveluita.

– Hallituksen on huolehdittava myös siitä, että maatalousyrittäjät eivät akuutin kriisin takia ajaudu konkursseihin vaan, että heille annetaan mahdollisuus selvitä tilanteesta lykkäämällä valtion lainojen takaisinmaksuvaatimuksia ja myöntämällä lyhennysvapaata korkotukilainaa.

Pitemmän aikavälin ratkaisuna viljelijöiden satovahinkovakuutusten rakennetta ja maksuja on vähennettävä siten, että elintarviketeollisuus ja vähittäiskauppa velvoitetaan osallistumaan vakuutusmaksujen maksamiseen.

– Kuluttajat haluavat kotimaisia elintarvikkeita ja niiden saatavuus on koko elintarvikeketjun asia, ei vain luonnonolosuhteiden kanssa painiskelevien viljelijöiden.

 

Ylös