Hallitus vastaa opposition välikysymykseen raideliikenteestä

3.10.2017 klo 09:32 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus vastaa tänään ensimmäiseen välikysymykseen perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Opposition välikysymys koskee raideliikennettä ja valtion omistajaohjauspolitiikkaa.

Hallitus vastaa tänään iltapäivällä koko opposition yhteiseen välikysymykseen raideliikenteen tilasta ja omistajaohjauksesta.

Välikysymyksen on allekirjoittanut 71 kansanedustajaa Sdp:stä, perussuomalaisista, vihreistä, vasemmistoliitosta, Rkp:stä ja kristillisdemokraateista.

Välikysymys on ensimmäinen perussuomalaisten kesäkuussa tapahtuneen hajoamisen jälkeen.

Esimerkiksi lippujärjestelmän digitalisointi on monen matkustajan kokemuksen mukaan epäonnistunut. Työssäkäyvät sarjalippumatkustajat eivät enää voi joustavasti vaihtaa junalippuja ja aikatauluongelmat jatkuvat.

Opposition syyttää hallitusta muun muassa siitä, että se on jakanut eduskunnalle niukasti tietoa raideliikennettä ja omistajaohjausta koskevista suunnitelmistaan. Myös uudistuksen tuoma mahdollinen hyöty kuluttajalle on opposition mielestä jäänyt epäselväksi.

Välikysymyksen jättäneiden puolueiden mukaan kyseessä on ainoastaan olemassa olevan markkinakakun jakaminen uusiksi ja valtakunnallinen valtiollinen monopoli korvattaisiin paikallisilla yksityisillä monopoleilla.

– Lippujen hinnat tuskin laskevat. Kun kaluston määrä ei kasva uusien toimijoiden myötä, eivät junavuorot tai -reititkään lisäänny. Julkisuudessa olleiden selvitysten perusteella VR:n pilkkominen johtaisi myös yhtiön arvon romahdukseen. Kenelle hallitus siis tätä uudistusta tekee, jos hyötyjinä eivät ole VR:n asiakkaat tai VR:n omistaja eli valtio ja veronmaksajat, välikysymystekstissä kysytään.

Opposition mielestä VR:n on ratkottava pikaisesti nykyiseen toimintaansa liittyvät ongelmat. Esimerkiksi lippujärjestelmän digitalisointi on monen matkustajan kokemuksen mukaan epäonnistunut. Työssäkäyvät sarjalippumatkustajat eivät enää voi joustavasti vaihtaa junalippuja ja aikatauluongelmat jatkuvat.

Välikysymysäänestykset pidetään eduskunnan täysistunnossa keskiviikkona.

Ylös