Uusia asuntoja nousee huippumäärä-kolme neljästä on kerrostaloasuntoja

4.10.2017 klo 10:12 Kotimaa KD Lehti

Rakennusteollisuus RT:n uusimman ennusteen mukaan Suomessa aloitetaan tänä vuonna peräti 43 000 asunnon rakentaminen. Vastaavia lukemia on viimeksi nähty 1990-luvun alussa.

Asuntojen kappalemääräinen tuotantotaso on 40 prosenttia pitkän aikavälin keskiarvon yläpuolella. Vielä ensi vuonna saatetaan yltää 40 000 asuntoaloitukseen. Vastaavia lukemia on viimeksi nähty 1990-luvun alussa.

Uusien asuntojen rakentamista ylläpitää kaupungistuminen ja väestön muutto kasvukeskuksiin

Kerrostalojen osuus uusista asunnoista ei ole koskaan ennen ollut näin suuri: lähes kolme neljästä uudesta asunnosta valmistuu kerrostaloon. Uusien asuntojen rakentamista ylläpitää kaupungistuminen ja väestön muutto kasvukeskuksiin.

Esimerkiksi Helsingin seudun muuttovoitto kasvoi huhti-kesäkuussa ennätyssuureksi, ja alueella on jo entuudestaan patoutunutta asuntotarvetta.

Rakennusteollisuuden mukaan myös ensi vuoden näkymät ovat lupaavat eikä rakentamisessa vielä näy hiipumisen merkkejä.

Kappaleissa mitattuna historialliset asuntotuotantomäärät ovat syntyneet aiempaa vähemmillä neliöillä. Kun vuonna 2007 uudet kerrostalohuoneistot olivat koko maassa keskimäärin 62 neliömetriä, vastaava koko on kymmenessä vuodessa laskenut 45 neliöön.

Pienten asuntojen suosio on perustunut sijoittajavetoiseen kysyntään sekä toisaalta asumismieltymysten muutokseen.

Omakotitalojen rakentaminen on hienoisessa nousussa, vaikka 2000-luvun alkuun nähden yhä vaatimattomalla tasolla. RT:n katsauksessa arvioidaan omakotitalojen aloitusmääräksi 7 500.

Valtion tukemaa ARA-tuotantoa lähtee liikkeelle tänä vuonna ja todennäköisesti myös ensi vuonna 9 000 asuntoaloitusta, mikä on varsin korkea taso. Aloituksia rajoittaa jossain määrin tonttien lisäksi resurssivajeesta johtuva urakkatarjousten vähyys ja kohonneet kustannukset.

Ylös