Peter Östman asettaisi palestiinalaisalueille suunnatulle kehitysavulle selkeät ehdot

6.10.2017 klo 10:35 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östmanin mukaan Suomen kehitysapu palestiinalaisalueille pitää arvioida uudelleen. Tuen jatkamiselle on asetettava selkeät ehdot ja valvottava varojen käyttöä tarkemmin.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman vaatii palestiinlaisalueille suunnatulle Suomen kehitysavulle selkeitä ehtoja. Östmanin mielestä palestiinalaishallinnon on vastineeksi sitouduttava rauhanprosessiin, korruption kitkemiseen ja ihmisoikeuksien kunnioittamiseen.

Östman on jättänyt aiheesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

On herännyt huoli, että palestiinalaisten saamia kehitysyhteistyövaroja on käytetty joko suorasti tai epäsuorasti konfliktin syventämiseen propagandalla ja jopa terrorismin tukemisella

Kysymyksessään Östman viittasi palestiinalaisen Mosab Hassan Yousefin huomiota herättäneeseen puheeseen YK:ssa.

UN Watch-organisaatiota edustanut Mosab Hassan Yousef piti syyskuun lopulla puheen YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksessa (UN Human Rights Council). Puheessaan hän arvosteli palestiinalaishallinto johtavaa PLO:ta. Yousef totesi, ettei PLO:lla ole laillista oikeutta edustaa palestiinalaisia. Hänen mukaansa PLO:n johtama palestiinalaishallinto on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin, kuten poliittisten vastustajien pidättämiseen ja kiduttamiseen.

Yousefin mukaan PLO ei edes pyri parantamaan palestiinalaisten elinolosuhteita vaan käyttää konfliktia hyväkseen pysyäkseen vallassa.

Östman muistuttaa, että vakavat palestiinalaishallintoon kohdistuvat korruptioepäilyt ovat laajalti tunnettuja.

– Samoin vuosien varrella on useaan otteeseen herännyt huolta siitä, että palestiinalaisten saamia kehitysyhteistyövaroja on käytetty joko suorasti tai epäsuorasti konfliktin syventämiseen propagandalla ja jopa terrorismia tukemalla, Östman perustelee.

 

Ylös