Sari Essayah’n mukaan vammaispalvelujen kilpailuttaminen uhkaa viedä kohti huutolaisaikoja

12.10.2017 klo 17:27 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunta on käynyt kiivaan keskustelun hankintalain soveltamisesta vammaispalveluissa. Mikäli kunta päättää ulkoistaa vammaispalvelunsa, niin palvelut on kilpailutettava.

– Pahimmillaan vammainen ihminen kohtaa, jopa kahden vuoden välein, kilpailutuksen takia uudet hoitajat ja uuden asuinympäristön. Vain siis siksi, että me, ei-vammaiset ihmiset, sanomme, että hankintalaki niin määrää, kansanedustaja Kristiina Salonen aloitti kysymyksellään keskustelun hankintalain soveltamisesta vammaispalveluissa.

– Eikö nyt ole syytä ottaa ihmisten hätä tosissaan? Meillä ei ole varaa mennä huutolaisaikaan. Me tarvitsemme sellaiset kriteerit, että ihmisten ihmisarvoinen elämä voidaan varmistaa.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah huomautti, että Suomi on Euroopan kärkimaita palvelujen kilpailuttamisessa. Hänen mukaansa vammaispalvelujen kilpailuttaminen uhkaa viedä Suomen kohti huutolaisaikoja.

Essayah muistutti, kun hallitus uudisti hankintalakia, se ei käyttänyt kaikkein korkeimpia mahdollisia EU-direktiivistä tulevia raja-arvoja vaan laski niitä.

– Kaikissa julkisissa hankinnoissa nuo kriteerit ovat aivan keskeinen tekijä. Muutoin ollaan siinä tilanteessa, että se, joka halvimmalla ottaa hoitaakseen — mennään huutolaisaikaan, Essayah kritisoi.

Hän epäili, että kunnat eivät ehkä uuden lain edessä tiedä, mitä pitäisi tehdä.

– Eikö nyt ole syytä ottaa ihmisten hätä tosissaan? Meillä ei ole varaa mennä huutolaisaikaan. Me tarvitsemme sellaiset kriteerit, että ihmisten ihmisarvoinen elämä voidaan varmistaa.

–  Millä tavalla kuntia aiotaan ohjeistaa, jotta me saamme laatua näihin hankintoihin, Essayah kysyi.

Työministeri Jari Lindström kertoi, että asia on täysin kunnan harkintavallan vallassa. Kunta päättää, siirtääkö se vammaisten palvelut ulkoistettavaksi, jolloin ne on kilpailutettava.

Lindströmin mukaan kuntiin on tänään lähtenyt ohjeistus siitä, miten asiaa pitää hoitaa. Hän myönsi että palveluille asetetut kynnysarvot on laskettu alemmas kuin direktiivissä. Tällä haetaan palveluihin parasta hinta-laatusuhdetta.

 

Ylös