Päivi Räsänen muistuttaa, että ihmiskaupan torjunta edellyttäisi seksinoston kieltävää lakia

15.10.2017 klo 10:54 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsänen muistuttaa, että seksin ostaminen on kiellettyä Ruotsissa ja Norjassa. Prostituution kysyntä ja sen myötä myös tarjonta sekä ihmiskauppa ovat näissä maissa vähentyneet.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan ihmiskaupan tehokas torjunta edellyttäisi myös seksinoston kieltoa. Ruotsissa ja Norjassa seksin ostaminen on kiellettyä.

– Prostituution kysyntä ja sen myötä myös tarjonta sekä ihmiskauppa ovat näissä maissa vähentyneet, Räsänen muistuttaa.

– Täyskiellon todettiin olevan selkeämpi noudattaa ja valvoa, ja se loisi paremmin seksikaupan vastaista asenneilmapiiriä

Suomessa seksin ostaminen on kiellettyä parituksen tai ihmiskaupan uhrilta. Vuonna 2013 oikeusministeriön selvityksessä esitettiin seksin ostamisen kieltämistä kokonaan, jolloin voitaisiin tehokkaammin puuttua kysyntään.

– Täyskiellon todettiin olevan selkeämpi noudattaa ja valvoa, ja se loisi paremmin seksikaupan vastaista asenneilmapiiriä, Räsänen sanoo.

Hänen mukaansa lainsäädäntö kannustaa yhä kätkemään prostituution taustalla olevan rikollisen toiminnan ja antamaan kuvan vapaaehtoisesta toiminnasta.

– Edelleen liikutaan hetteiköllä, kun oikeuslaitos joutuu arvioimaan, mitä kunkin asiakkaan olisi pitänyt voida ymmärtää.

Parittaja voi esimerkiksi määrätä prostituoidun esittelemään itsensä vapaana ammatinharjoittajana, jolloin ostaja pystyy vetoamaan tietämättömyyteensä.

– Myös seksin osto alaikäiseltä on laissa kielletty. Helsingin hovioikeudessa käsiteltiin tapaus, jossa 16-vuotiasta tyttöä välittänyt mies tuomittiin parituksesta. Tytön asiakkaista suurinta osaa ei saatu vastuuseen, koska oli vaikea todistaa miesten tienneen tytön oikeaa ikää, Räsänen muistuttaa laissa olevista epäkohdista.

Räsänen muistuttaa, että rikoslaki ilmentää myös osaltaan yhteisöllisiä arvoja.

– Oikeusministeriölle annetuissa lausunnoissa seksin oston kriminalisoimista vastustettiin eniten vetoamalla siihen, että rikos olisi hankala selvittää. Poliisille ilmoitettujen omaisuusrikoksien selvittämisaste on n. 37 prosenttia. Kuka vaatisi tämän vuoksi rikoslaista poistettavaksi omaisuusrikoksen käsitteen, Räsänen kysyy.

Maailmassa on arviolta 40 miljoonaa ihmiskaupan uhria, joista suuri osa on naisia ja lapsia. Kaksi miljoonaa 5-15-vuotiasta tyttöä joutuu vuosittain seksikaupan uhreiksi, useimmiten suvun elannon turvaamiseksi.  Ihmiskauppa on maailman nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto ja sillä on vahva kytkentä köyhyyteen ja elintasokuiluihin.

Ylös