Kansanedustaja Sari Tanus ehdottaa liesivahtia pakolliseksi palovaroittimen tapaan

19.10.2017 klo 09:29 Politiikka KD Lehti

Tanus uskoo, että nykytekniikan avulla omassa kodissaan asuvien vanhusten turvallisuutta voidaan parantaa monin tavoin.  Monet vanhusjärjestöt, kuten Vanhustyö keskusliitto ja Ikäinstituutti ovat kehittäneet hankkeita, joiden avulla uutta teknologiaa kehitetään palvelemaan paremmin ikääntyvän väestön tarpeita.

Yhä useampi vanhus asuu omassa kodissaan elämänsä viimeisetkin vuodet. Erilaiset muisti- ja muut sairaudet kuitenkin altistavat vanhuksen alttiiksi monenlaisille kotona tapahtuville onnettomuuksille.

Liedestä alkaneita paloja tapahtuu Suomessa vuosittain noin 1 000.

Eri tyyppiset tulipalot vaativat vuosittain lukuisan määrän kuolonuhreja. Liedestä alkaneita paloja tapahtuu Suomessa vuosittain noin 1 000.

Kansanedustaja Sari Tanus on huolissaan tilanteesta. Ikäihmisten kohdalla tilanne on erityisen hälyttävä.

– Suomi on paloturvallisuudessa pahasti muita maita jäljessä. Palokuolemissa Suomi on jopa Länsi-Euroopan huonoin, 1,4 kuollutta 100 000 asukasta kohden. Suomea suhteellisesti enemmän palokuolemia on vain  itä-euroopan maissa kuten esim. Ukrainassa, Moldovassa tai Valko-Venäjällä.

– Kuolonuhreja vaativat tulipalot syttyvät pääosin asuinrakennuksissa. Tällaisia paloja on vuosittain noin 3000. Näistä paloista noin tuhat, johtuu ruoanlaitosta. Palojen seurauksena kuolee ja loukkaantuu useita ihmistä vuosittain, Tanus muistuttaa.

Palokuolemien määrän vähentämiseen käytettävistä keinoista on jo käytetty asunnoissa vaadittavien palovaroittimien määrän lisääminen, itsestään sammuvat savukkeet ja laitoshoito-, asumis- ja kotipalveluja tuottavien toimijoiden valistus.

– Konkreettisia tuloksia tavoitteisiin pääsemiseksi olisi helpoiten ja kustannustehokkaasti saavutettavissa sisällyttämällä niin sanottu liesivahti asunnon pakolliseksi varusteeksi palovaroittimen tapaan, Tanus sanoo.

Esimerkiksi Norjassa tällainen laite on määrätty pakolliseksi ja se on alentanut merkittävästi liesistä johtuvien palojen määrää.

Tanus toivoo, että vastaavan tyyppinen järjestelmä saataisiin mahdollisimman nopeasti kodin turvallisuusvarusteeksi myös Suomessa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus järjestää aiheeseen liittyvän tilaisuuden Eduskunnan kansalaisinfossa ensi tiistaina 24.10. klo 10–12.

Puhujina tilaisuudessa ovat Kaisa Eskelinen Vanhustyön keskusliitosta,  Päivi Topo Ikäinstituutista, Kirsi Rajaniemi Sisäministeriöstä sekä Matti Myllymäki Innohome Oy:stä.

Ylös