Äänenpainot kovenevat – Katalonian separatistit vertasivat Madridin hallintoa Francon diktatuuriin

24.10.2017 klo 07:45 Ulkomaat KD Lehti

Espanjan varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria ennakoi Katalonian aluejohtajan Carles Puigdemontin potkuja: ”Hän ei kohta päätä yhtään mistään.”

Äänenpainot Kataloniassa kovenivat maanantaina, kun aluehallinnossa vaa’ankielen asemassa oleva vasemmistolainen CUP-puolue vertasi Madridin keskushallinnon aikeita maakunnan autonomian jäädyttämisestä diktaattori Francisco Francon sortopolitiikkaan.

– Tähän sortoon tullaan vastaamaan massiivisella kansalaistottelemattomuudella, puolue uhosi lausunnossaan.

Ainakin palomiehet, opettajat ja opiskelijajärjestöt ehättivät jo maanantaina ilmoittaa mahdollisista lakoista ja mielenilmauksista.

Espanjalaismedian mukaan aluejohtaja Carles Puigdemont saattaa julistaa Katalonian itsenäiseksi torstaina separatistipuolueiden yhteisen kokouksen jälkeen. Keskushallitus puolestaan kaavailee loppuviikoksi potkuja koko aluehallitukselle ja uusia vaaleja maakuntaan puolen vuoden sisällä.

Espanjan pääministerin Mariano Rajoyn on määrä tiistaina vastata parlamentissa kansanedustajien kysymyksiin Katalonian kriisistä. Hallituksen esityksistä senaatti äänestää perjantaina. Koska parlamentin suuret puolueet tukevat esityksiä, niiden uskotaan menevän varmasti läpi. Tämä merkitsisi sitä, että Katalonian aluehallinto erotetaan lauantaina ja maakunta siirtyy keskushallinnon ohjaukseen.

Hallituksen esityksistä senaatti äänestää perjantaina. Koska parlamentin suuret puolueet tukevat esityksiä, niiden uskotaan menevän varmasti läpi. Tämä merkitsisi sitä, että Katalonian aluehallinto erotetaan lauantaina ja maakunta siirtyy keskushallinnon ohjaukseen.

Samalla pääministeri ilmoittanee uusien aluevaalien ajankohdan, joka lienee tammikuu.

Espanjan varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria ennakoi jo maanantain radiohaastattelussa Puigdemontin potkuja.

– Hän ei viikonlopun jälkeen allekirjoita yhtään mitään tai päätä mistään, eikä saa palkkaa, lateli Santamaria.

El Periodico -lehden tuoreen mielipidekyselyn mukaan itsenäisyyttä kannattavien puolueiden kannatus on pysynyt ennallaan. Myös niiden niukka enemmistö alueparlamentissa säilyisi, jos uudet vaalit pidettäisiin nyt. Lehti ei kertonut, mikä oli kyselyn virhemarginaali.

Lähde: STT-AFP
Ylös