”Politiikka muuttuu niin, että tutkija ei pysy muutoksessa mukana”

24.10.2017 klo 09:20 Politiikka Kristiina Kunnas

Politiikkatieteilijä, yhteiskuntatieteiden maisteri ja Parkanon KD-varavaltuutettu Miikka-Markus Leskinen seurasi Seinäjoen puoluekokousta elokuun lopulla. Hän teki havaintoja ja jakoi ihmisiä eri näkemysten mukaisiin joukkoihin.

–  Näin melkeinpä neljä erilaista puoluetta, Miikka-Markus Leskinen sanoo.

Leskisen mielestä ensimmäisenä oli perinteinen konservatiivinen, suunnilleen akselille kokoomus-keskusta asettuva ryhmä.

–  Sitten olivat ne, jotka voisivat äänestää Vasemmistoliittoa, mikäli eivät äänestäisi KD:tä. Kolmannessa ryhmässä olivat ne, jotka voisivat presidentinvaaleissa asettua Laura Huhtasaaren taakse.

Neljäs ryhmä Leskisen mukaan ovat ne kristillisdemokraatit, jotka miettivät kristityn ehdokkaan taakse asettumista.

– Näiden mielestä valintoja pitäisi tehdä vielä enemmän Raamatun pohjalta. Kuitenkin länsimaisessa oikeusjärjestelmässä ei voida puhtaasti Jumalan sanalla tehdä minkäänlaisia päätöksiä, Miikka-Markus Leskinen huomauttaa.

Älyllisesti kriittinen nuori innostui koulussa historiasta. Häntä ovat aina kiinnostaneet isot ja etiikkaan liittyvät kysymykset. Hän opiskeli Lapin yliopistossa yhteiskuntatieteitä, nimenomaan kansainvälisen politiikan tutkimusta.

Pro gradunsa hän teki tutkimalla 1915 tapahtuneen armenialaisten kansanmurhan suomalaista keskustelua. Hän suunnittelee tutkimukselle jatkoakin.

– Persoonaani sopii tarttua aiheeseen, joka on vähän liian haastava ja tutkimuksellisesti sellainen,  josta on vaikea saada irti.

KD on oikeistopuolue, mutta oikeiston muutos voi Euroopassa johtaa siihen, että toisella laidalla ovat konservatiivit ja toisella kansallismielinen äärioikeisto.

Lapin KD Nuoriin hän tuli 2013, emopuolueeseen vasta 2016.

–   Näin puolueen ottavan uutta suuntaa ja uusia sisältöjä Sari Essayah’n tullessa puheenjohtajaksi. Se oli politiikan ja viestinnän tasolla hyvä muutos.

Leskinen aloittaa marraskuussa kolumnistina KD-Lehdessä. Hän huomauttaa, että tulevaisuuden ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa.

–  Ei KD:kään osannut ennustaa sitä, että oikeisto hajoaisi näin kahtia, hän toteaa.

– KD on oikeistopuolue, mutta oikeiston muutos voi Euroopassa johtaa siihen, että toisella laidalla ovat konservatiivit ja toisella kansallismielinen äärioikeisto.

– Tilanne muuttui politiikan kentällä niin nopeasti, etteivät tutkijat ja toimittajat pysyneet mukana.

 

Miikka-Markus Leskinen

• 32 V.
• ASUU PARKANOSSA VAIMONSA KANSSA
• YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERI
• MEDIA-ASIANTUNTIJA
• PARKANON VARAVALTUUTETTU
• KD-LEHDEN KOLUMNISTI MARRASKUUSTA 2017 LÄHTIEN
Ylös