THL: Mallorcan Palmanovassa matkailleilla legioonalaistautia

25.10.2017 klo 07:43 Ulkomaat KD Lehti

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL varoittaa suomalaisia Mallorcan Palmanovassa matkailleita legioonalaistaudista.

Euroopassa on 11.syyskuuta ja 23. lokakuuta välisenä aikana todettu 21 legionellabakteerin aiheuttamaa keuhkokuumetapausta Palmanovan alueella matkustaneilla henkilöillä, kertoo THL.

Lisäksi yksi paikallinen, hotellissa työskentelevä henkilö on sairastunut. Tapauksia on raportoitu viidestä Euroopan maasta. Tartunnan saaneet ovat majoittuneet tai työskennelleet seitsemässä eri hotellissa Palmanovan alueella.

Tartunnan saaneet ovat majoittuneet tai työskennelleet seitsemässä eri hotellissa Palmanovan alueella.

THL:n mukaan suomalaisia matkustajia, jotka ovat olleet Mallorcan Palmanovassa 10. lokakuuta jälkeen ja ovat saaneet kuumetta ja hengitysoireita kahden viikon sisällä, kehotetaan käymään tutkimuksissa. Oireita ovat esimerkiksi yskä ja hengenahdistus.

Legionellabakteeri aiheuttaa keuhkokuumeen, jota hoidetaan antibiooteilla. Tartunnanlähteenä on tavallisimmin legionellabakteereilla saastunut vesi- tai ilmastointijärjestelmä. Tartunta saadaan hengitysteitse. Legionellabakteeri ei tartu ihmisestä toiseen.

Yli 50-vuotiaat, tupakoivat ja henkilöt, joilla on perussairauksia, ovat suurimmassa vaarassa sairastua ja saada vakavan taudin.

THL kehottaa myös matkanjärjestäjiä ottamaan yhteyttä matkailijoihin, jotka ovat oleskelleet Palmanovan alueella 10. lokakuuta jälkeen ja tiedottamaan legionella-altistumisen mahdollisuudesta ja hoitoon hakeutumisesta oireiden ilmaantuessa.

Ilta-Sanomien mukaan ainakaan suomalaisten matkoja alueelle järjestävillä Tjäreborgilla ja TUI:lla ei ole tiedossa, että heidän asiakkaansa olisivat sairastuneet tautiin.

 

Lähteet: STT, www.is.fi

 

 

 

 

 

Ylös