KD julkisti ensimmäisenä oman budjettivaihtoehtonsa: ”Kaikkien on päästävä osallisiksi talouskasvusta”

25.10.2017 klo 11:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetissa paikataan hallituksen tekemiä leikkauksia sosiaalietuuksiin ja parannettaisiin lapsiperheiden tilannetta. – Kaikkien pitäisi päästä osallisiksi nousukaudesta, KD:n puheenjohtaja Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraatit haastavat vaihtoehtobudjetillaan hallituksen tekemään pitkäjänteistä perhepolitiikkaa. Vaihtoehtobudjettinsa ensimmäisenä julkistaneet Kristillisdemokraatit peruisivat hallituksen lapsiperheisiin kohdistuvat leikkaukset, kuten lapsilisän nipistykset ja verotuksen lapsivähennyksen poistumisen.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mukaan perheiden tilanteen vahvistaminen maksaa noin 104 miljoonaa, mutta voisi tuoda 100-vuotiaalle Suomelle parhaimman lahjan, syntyvyyden nousun.

– Tämän päivän työikäiset ovat tulevaisuuden suuret ikäluokat ellei tänne synny enemmän lapsia, Östman muistuttaa.

Essayah kovistelee lapsiperheiden ahdingon lisäämisestä erityisesti päähallituspuolue keskustaa, joka viime kaudella teki välikysymyksen lapsiperheiden tilanteesta, mutta on nyt itse aiheuttamassa kohderyhmälle suuremman vahingon.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kovistelee lapsiperheiden ahdingon lisäämisestä erityisesti päähallituspuolue keskustaa, joka viime kaudella teki välikysymyksen lapsiperheiden tilanteesta, mutta on nyt itse aiheuttamassa kohderyhmälle suuremman vahingon.

– Hallitus vielä kutsui ensi vuoden budjettia esitellessään sitä lapsiystävälliseksi, Essayah ihmettelee.

Hallituksen budjetin häviäjiä ovat lapsiperheiden lisäksi yhteiskunnan heikoimmat eli sosiaalietuuksien varassa elävät ja paljon sairastavat.

Essayah muistutti, että nämä ryhmät eivät nyt pääse osallisiksi talouskasvusta, sillä hallitus on jäädyttänyt sosiaalietuudet ja lääkekorvauksen maksukattoa on korotettu.

– Nousuvesi ei nyt todellakaan nosta kaikkia laivoja, Essayah sanoo.

Talouskasvun pitäisi kristillisdemokraattien mielestä hyödyttää myös eläkeläisiä.

Kristillisdemokraattien mielestä kansaneläkkeeseen tehty leikkaus ja indeksijäädytys on peruttava. Takuueläkkeeseen puolue ehdottaa 45 euron korotusta kuukaudessa, kun hallituksen esitys on 15 euroa.

– Se on ehdottomasti liian pieni korotus, Östman sanoo.

Hän muistuttaa, että moni ikääntynyt kipuilee heikentyvän eläkkeen ja kasvavien sairaskulujen luomassa köyhyysloukussa. Kotona asumista helpottavat palvelut ovat monelle liian kalliita. Kun kaikki omavastuuosuudet lasketaan yhteen, rahat eivät enää riitä edes ruokaan ja sairaskuluihin.

– Esitämme myös laajamittaisen palvelusetelijärjestelmän käyttöönottoa ikääntyneiden palveluihin, jotta palveluja voidaan hankkia joustavasti hoivatarpeen mukaan kotiin tai vaikka palvelutaloon, Östman kertoo.

Kristillisdemokraatit käyttäisivätkin sote-uudistukseen varattuja hankerahoja nimenomaan palvelusetelijärjestelmän pilottihankkeisiin.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä esittää parannuksia lapsiperheiden ja ikääntyvien etuuksiin vaihtoehtobudjetissaan ensi vuodelle. Lapsiperheille KD esittää verotuksen lapsivähennyksen säilyttämistä, lapsilisien korottamista sekä opiskelevien vanhempien huoltajakorotuksen kaksinkertaistamista. (Kuva: Samuli Rissanen)

KD:n vaihtoehtobudjetin uusin avaus on vahva panostus sisäilmaongelmien ratkaisemiseen. Kristillisdemokraatit avustaisivat 100 miljoonan euron arvoisella sisäilmaohjelmalla kuntia massiivisten sisäilmaongelmien hallitsemisessa ja korjaamisessa.

Arviolta 800 000 suomalaista altistuu vuosittain huonolle sisäilmalle eli homeiden ja mikrobien tuottamille toksiineille eli myrkyllisille aineille. Kymmenet tuhannet oirehtivat päivittäin.

– Tarvitsemme laajan kansallisen ohjelman, joilla näitä ongelmia ratkotaan. Tulipalojen sammuttelusta on päästävä ongelmien ennaltaehkäisyyn, Östman toteaa.

Kristillisdemokraatit kattaisivat esittämänsä menoerät sokeri- alkoholi ja tupakkaveroilla sekä ay-jäsenmaksujen verovähennysten puolittamisella

Kristillisdemokraattien vuoden 2018 budjettivaihtoehto on kustannusneutraali eli ei lisää valtion menoja, alijäämää eikä velkaa. Reilun 750 miljoonaa euron suuruiset menolisäykset rahoitettaisiin pääasiassa terveysperusteisilla haittaveroilla kuten sokeri ja alkoholiverolla, joiden tavoitteena on edistää terveyttä taloudellisten vaikutusten lisäksi.

Suurin tuotto tulisi sokeriverosta, noin 300 miljoonaa vuosittain.

– Korottaisimme alkoholiveroa hallitusta enemmän. Alkoholin hinnan korottaminen on sitäkin tärkeämpää, mikäli alkoholin saatavuutta lisätään alkoholilain muutoksella, Östman perustelee.

KD esittää edelleen myös ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden puolittamista sekä kokonaan luopumista työnantajajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeudesta. Yritystuet joutuisivat myös säästökuurille ja osittain uudelleen kohdennettaviksi.

Tutustu Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjettiin kokonaisuudessaan tästä

Ylös