Essayah hermostui – ”Isän merkitystä ei pidä kaventaa”

3.11.2017 klo 18:33 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah ensin tyrmistyi ja sitten hermostui. – Tämä läheispäivä isänpäivän tilalla on ihan hömppää, Essayah tyrmää, ja ehdottaa isänpäivää myös viralliseksi liputuspäiväksi.

Sari Essayah haluaa liput salkoon isänpäivänä. Nimenomaan isänpäivänä, ja nimenomaan virallisesti.

– Tämä läheispäivä on ihan hömppää, Essayah sanoo.

– Isän merkitystä ei pidä kaventaa tai tehdä isyydestä tabua läheispäivähömpällä, hän jatkaa.

Essayah’n elämäntarinasta on käynyt ilmi, että hänen oma lapsuudenperheensä oli kaikkea muuta kuin tavanomainen. Hänen isänsä eli toisessa maassa, eikä ollut mukana tyttärensä elämässä. Sen sijaan kotona olivat mummo sekä tämän kehitysvammainen kasvattitytär. Äiti oli arkipäivät töissä viereisellä paikkakunnalla.

– Isejä on voitava juhlia iloisesti siitäkin huolimatta, että meillä kaikilla ei ole lapsuudessa ollut isää kasvuamme tukemassa, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii.

Isejä on voitava juhlia iloisesti siitäkin huolimatta, että meillä kaikilla ei ole lapsuudessa ollut isää kasvuamme tukemassa. – Sari Essayah

Essayah haluaa arvostaa sekä isyyttä että isänpäivän perinnettä.

– Isänpäivä on tärkeä perinne, jolla osoitamme, että isyyttä arvostetaan yhteiskunnassamme. Isänpäivä on saatava äitienpäivän kanssa samalle viivalle myös liputuksessa.

– Ehdotan, että isänpäivä nostetaan äitienpäivän tavoin viralliseksi liputuspäiväksi, Sari Essayah sanoo.

Essayah jättää aiheesta toimenpidealoitteen ensi viikon alussa, kun eduskunta palaa syyslomaltaan.

Läheispäivähömpällä Essayah viittaa julkisuudessa käytyyn keskusteluun siitä, voiko esimerkiksi päiväkodeissa enää askarrella isänpäiväkortteja, jos osa lapsista elää ilman arjessa läsnä olevaa isää.

Helsinkiläispäiväkoti oli isänpäivän sijaan valmistautunut viettämään ”läheisenpäivää”.

–  On tässä selvä symbolinen ero havaittavissa. Suomi on tasa-arvoinen yhteiskunta ja suomalaiset isät kantavat pääsääntöisesti suurta vastuuta lapsista, mihin heitä myös kannustetaan.

– Arvostus isien kasvatuspanosta kohtaan voitaisiin tuoda esille tasa-arvoisella tavalla toteuttaa liputus isän- ja äitienpäivänä, Essayah ehdottaa.

 

 

”Isänpäivä liputuspäiväksi”

Kansanedustaja Sari Essayah tekee ensi viikolla toimenpidealoitteen isänpäivän muuttamisesta viralliseksi liputuspäiväksi. Tällä hetkellä se on ”vakiintunut liputuspäivä”, kun taas äitienpäivä on virallinen liputuspäivä.
Nyt virallisia liputuspäiviä on kuusi. Lisäksi virallisia liputuspäiviä ovat vaalipäivät sekä päivä, jolloin tasavallan presidentti astuu virkaansa. Äitienpäivä on Essayah’n mukaan hyvin ansaitusti yksi jokavuotisista virallisista liputuspäivistä. Isänpäivä sen sijaan on yksi 13:sta ”vakiintuneesta liputuspäivästä”.
Suomessa sisäministeriö ohjeistaa liputuskäytännöistä. Viralliset liputuspäivät on määrätty Suomen lipulla liputtamisesta annetussa asetuksessa. Virallisina liputuspäivinä valtion virastot ja laitokset on velvoitettu liputtamaan. Virallinen liputuspäivä on myös vahva ohjeistus yrityksille ja taloyhtiöille, jotka lähes poikkeuksetta liputtavat virallisina liputuspäivinä.

 

Ylös