Monet pörssiyhtiöt menestyivät – kaupan ala ei

5.11.2017 klo 12:48 Kotimaa Kristiina Kunnas

Pörssiyhtiöiden tulokset paranivat heinä-syyskuussa. Joulumyynti tuskin pelastaa kaupan hankalaa vuotta.

Kaikki talouden merkit viittaavat siihen, että pörssiyhtiöiden kasvu jatkuu loppuvuodenkin aikana, sanoo S-Pankki-konserniin kuuluvan FIMin pääanalyytikko Kim Gorschelnik.

– Ennakoivat talouden mittarit antavat ymmärtää, että vuoden viimeinen neljännes mennään hyvissä olosuhteissa. Hyviä talouslukuja on saatu viime viikkojenkin aikana, Gorschelnik sanoo.

Poikkeuksen tekee kaupan toimiala, joka myös oli ainoa toimiala, jolla kolmannen vuosineljänneksen tulokset jäivät muita vaisummiksi.

Heinä-syyskuussa Tokmannin tulos oikeni, mutta kokonaisuudessaan kuluva vuosi on ollut hankala. Stockmanniin kuuluva Lindex koki kovan tulospudotuksen ja Keskonerikoiskauppa oli myös heikkoa. Verkkokauppa.com antoi tulosvaroituksen, Gorschelnik listaa.

– Joulumyynnit tuskin enää pelastavat tilannetta täysin, vaikka joulu onkin tärkeä sesonki kaupoille, Gorschelnik arvioi.

– Niin paljon vaisumpaa myynti kuitenkin alkuvuonna oli.

Yksi kaupan alan myyntituloja syönyt tekijä saattavat olla ulkomaiset verkkokaupat.

Tuotteet, joiden myynnissä on ollut tuloskaudella heikkoutta, ovat sellaisia, joita varmasti ostetaan paljon verkon kautta, Gorschelnik arvioi.

– Tuotteet, joiden myynnissä on ollut tuloskaudella heikkoutta, ovat sellaisia, joita varmasti ostetaan paljon verkon kautta, Gorschelnik arvioi.

– Jos tuote tilataan esimerkiksi Alibabasta, niin jostainhan se on pois.

Alibaba on kiinalainen, maailman suurin verkkokauppa.

S-Pankki kertoi perjantaina pörssiyhtiöiden liikevaihtojen ja tulosten jatkaneen kasvuaan heinä-syyskuussa. Kaksi kolmesta yhtiöstä paransi liiketulostaan edellisen vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna, käy ilmi S-Pankin uudesta pörssimittarista. Siinä tarkasteltiin 79:ää yhtiötä.

– Tämä oli neljäs peräkkäinen kasvuneljännes, jonka aikana yritysten liikevaihtojen kasvun myötä myös tulokset paranivat, sanoo Gorschelnik.

– Kasvuilmiön taustalla on talouskasvun piristyminen erityisesti euroalueella ja Suomessa.

Yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihto kasvoi edellisvuodesta 2,1 prosenttia ja liikevaihtoaan kasvatti 72 prosenttia yhtiöistä. Yhteenlaskettua liiketulosta nostivat muun muassa Nesteen, Stora Enson, UPM:n, Finnairin ja SSAB:n suuret tulosparannukset. Kaikkien kolmen metsäyhtiön, UPM:n, Stora Enson ja Metsä-Boardin liikevaihto kehittyi tuloskaudella positiivisesti.

Kaikissa yhtiöissä ei kolmas vuosineljännes ollut ruusuilla tanssimista. Tuloksen voimakkaasta heikentymisestä kaudella raportoivat muun muassa Caverion, Metso, Oriola-KD, Orion, Outokumpu ja Stockmann.

– Selkeää yhteistä syytä näihin tulosheikennyksiin ei löydy, vaan syyt ovat yhtiökohtaisia, Gorschelnik toteaa.

Nokian raportoitu tulos parani edellisvuodesta, mutta sisälsi merkittävän kertaluonteiseksi tulkittavan erän. Se huomioiden yhtiön tulos heikkeni.

Lähde: STT–Reeta Paakkinen
Ylös