Nenäpäivä 2017 Ylessä koko perjantain iltamyöhään asti: Lapsisotilaat saavat uuden alun Ugandassa

10.11.2017 klo 17:36 Uutiset KD Lehti

Fida kuntouttaa entisiä lapsisotilaita ja tukee heidän paluutaan hyväksytyiksi kotiyhteisön jäseniksi. Työtä tehdään kummien ja Nenäpäivän tuella. Tarinoita kuullaan Ylen Nenäpäivässä TV2:ssa perjantai-illan mittaan.

Fidan toiminta lapsisotilaiden kuntoutuksessa Ugandan pohjoisosissa on yksi Nenäpäivän avustuskohteista. Nenäpäivää vietetään tänään perjantaina 10. marraskuuta – mutta lahjoittaa voi toki myöhemminkin. Yhteensä Nenäpäivän avustus- ja kehitysyhteistyöjärjestöjä on kymmeniä.

Sissijärjestö LRA on terrorisoinut Ugandan pohjoisosia jo yli 20 vuotta. Vuosien varrella arviolta 65 000 lasta on joutunut osalliseksi armeijan toiminnasta joko siepattuina tai vapaaehtoisesti – tietämättä, mihin ovat ryhtyneet. Lapsia on käytetty sissisodassa paitsi sotilaina, myös viestinviejinä, palvelijoina ja seksiorjina.

Kokonainen sukupolvi on kasvanut väkivallan keskellä, ja tulevaisuuden näkymät eivät ole valoisat.

Fyysisten sotavammojen ohella painajaiset, pelot ja kyvyttömyys selvitä omillaan leimaavat sissien kynsistä paenneiden nuorten elämää. Pahinta on kuitenkin vastaanotto, jonka entinen lapsisotilas kohtaa kotikylässään. Kotiin palaajia pidetään vaarallisina ja aivopestyinä, ”konyn lapsina”, joita pilkataan ja syrjitään.

Fidan työ lapsisotilaiden kuntoutuksessa on yksi Nenäpäivän avustuskohteista.

– Lapsi on saattanut olla sissien kaappaamana vuosia, ja perhekin pelkää häntä hänen palattuaan. Teemme työtä myös perheiden kanssa, että he hyväksyisivät nuoren uudelleen yhteisöönsä. Lapsisotilaan fyysinen ja henkinen kuntouttaminen vievät aikaa, kertoo Heidi Söderlund  Kampalasta.

Heidi Söderlund oli haastateltavana Yle Radio 1:n Ykkösaamussa perjantaiaamuna.

Fidan työ keskittyy anteeksiannon, hyväksynnän ja ymmärryksen lisäämiseen palaajien kotiyhteisöissä. Tarvitaan psykologista ja yhteisöllistä tukea, jotta entiset lapsisotilaat voivat kokea olevansa oman kylänsä hyväksyttyjä jäseniä ja turvassa kodeissaan.

Fidan työ keskittyy anteeksiannon, hyväksynnän ja ymmärryksen lisäämiseen palaajien kotiyhteisöissä. Tarvitaan psykologista ja yhteisöllistä tukea, jotta entiset lapsisotilaat voivat kokea olevansa oman kylänsä hyväksyttyjä jäseniä ja turvassa kodeissaan.

Monien nuorten elämä on alkanut muuttua, ja he kokevat, ettei yhteisö enää pelkää heitä. Joissain tilanteissa umpeutuneita haavoja kuitenkin revitään auki. Entisen lapsisotilaan on esimerkiksi vaikeaa löytää puolisoa, jonka kanssa avioitua.  ”Onko minussa ikuinen leima, että olen entinen sissi”, kysyi eräs pojista.

Kesällä nuorille pidettiin paperikorukurssi. He saavat koruja myymällä pientä lisäansiota, samoin hunajasta ja muista oman puutarhansa tuotteista. Kyläpankkitoiminnan ansioista monet ovat saaneet säästettyä varoja esimerkiksi omien lastensa koulumaksuihin.
Työtä lahjoitusvaroin

Fida tekee työtä entisten lapsisotilaiden, orpojen ja traumatisoituneiden lasten parissa Ugandassa hyvin tuloksin. Vuodesta 2003 eteenpäin on autettu satoja nuoria sodan traumojen voittamisessa ja pääsemisessä normaalin elämän ja toimentulon alkuun. Tämä on ollut mahdollista suomalaisten lahjoittajien tuella. Ugandan työtä tukevat Fidan kummien lisäksi myös Nenäpäivän lahjoittajat.

Tätä lahjoituksellasi saadaan aikaan:

Kaksivuotinen ammattikoulutus –  950 €
Hepatiitti B positiivisen hoitomaksu – 130 €/vuosi
Suojavarusteet hunajatarhurille – 100 €
Kolmipäiväinen koulutus entiselle lapsisotilaalle – 25 €

lue lisää: fida.info

Nenäpäivä-ohjelmat Yle TV2:ssa perjantaina 10. marraskuuta:

Nenäpäivä: Urheilushow klo 18–19
Nenäpäivä: Nenäshow klo 19–21
Nenäpäivä: Gaalashow klo 21–22.30
Nenäpäivä: Kakkashow (”ei herkille”)  22.30–24
Voit lahjoittaa tv-ohjelmien aikana  – ja tietenkin myös myöhemmin!

 

 

 

 

Ylös