Syövät sekä sydän- ja verisuonitaudit ykköstappajia OECD-maissa

11.11.2017 klo 09:53 Uutiset KD Lehti

Sydän- ja verenkiertoelimistön sairaudet sekä syövät ovat yleisimpiä kuolinsyitä OECD-maissa, selviää maiden terveydentilaa selvittäneestä laajasta vertailusta.

Yli kolmannes kuolemista OECD-maissa johtuu vertailun mukaan sydän- ja verisuonitaudeista ja neljännes syövistä.

Syöpien sekä sydän- ja verenkiertoelimistön sairauksien osuutta selittää OECD-vertailun mukaan väestön ikääntyminen sekä elintasosairauksien yleistyminen.

Samaan aikaan syövän hoitoennuste on kuitenkin parantunut OECD-maissa ja yhä useampi sydänkohtauksen tai aivoinfarktin saaneista selviää hengissä.

Mielenterveysongelmat ovat merkittävä ja kasvava terveystaakka OECD-maissa, selviää maiden asukkaiden terveydentilaa selvittäneestä laajasta vertailusta.

Arviolta joka toinen ihminen kärsii jonkinasteisista mielenterveysongelmista elämänsä aikana ja noin viidenneksellä työikäisistä on mielenterveysongelmia, raportissa todetaan.

Suomi saa raportissa tunnustusta itsemurhien määrän OECD-keskiarvoa merkittävämmästä laskusta.

Mielenterveyden ongelmat vaikuttavat raportin mukaan kaikkiin elämänalueisiin ja laskevat niin opiskelutuloksia, työllistymistä kuin muuta yleistä terveydentilaa. Vakavimmillaan ne voivat ajaa itsemurhaan.

Itsemurhat ovat OECD-raportin mukaan pysyneet merkittävänä kuolinsyynä useissa OECD-maissa, vaikka niiden määrä on vähentynyt koko alueella noin 30 prosenttia vuosien 1990 ja 2015 välillä.

Suomi saa raportissa tunnustusta itsemurhien määrän OECD-keskiarvoa merkittävämmästä laskusta. Suomessa, Unkarissa ja Virossa itsemurhien määrä on laskenut noin 40 prosenttia.

Suomen kohdalla itsemurhien määrän huomattavasta vähentymisestä voidaan raportin mukaan kiittää ainakin osittain kohdennettuja mielenterveydentukitoimia ja itsemurhien ehkäisyyn tarkoitettuja ohjelmia sekä mielenterveyspalveluiden parantumista.

Lähde: STT

OECD-maat:

Perustajajäsenet (1961)
Belgia
Espanja
Alankomaat
Irlanti
Itävalta
Islanti
Yhdistynyt kuningaskunta
Italia
Kanada
Kreikka
Luxemburg
Norja
Portugali
Ranska
Ruotsi
Saksa
Sveitsi
Tanska
Turkki
Yhdysvallat
Myöhemmin liittyneet:
Japani (1964)
Suomi (1969)
Australia (1971)
Uusi-Seelanti (1973)
Meksiko (1994)
Tšekki (1995)
Unkari (1995)
Puola (1995)
Etelä-Korea (1996)
Slovakia (2000)
Chile (2010)
Slovenia (2010)
Israel (2010)
Viro (2010)
Latvia (2016)
Ylös