Opposition budjettivaihtoehdot puntarissa eduskunnassa

15.11.2017 klo 11:52 Politiikka Samuli Rissanen

Kaikki oppositiopuolueet ovat jättäneet omat vaihtoehtonsa hallituksen vuoden 2018 budjettiesitykseen. Ne ovat eduskunnan puntaroitava tänään.

Oppositiopuolueet tuovat eduskunnan keskusteltavaksi varjobudjettinsa eli vaihtoehtonsa hallituksen ensi vuoden talousarviolle.

Kristillisdemokraatit julkisti budjettivaihtoehtonsa ensimmäisenä oppositiopuolueena jo lokakuun lopussa, mutta esimerkiksi Sdp, perussuomalaiset ja vasemmistoliitto julkistivat varjobudjettinsa vasta tällä viikolla.

Puolueiden vaihtoehdoissa tuloerot kaventuvat, kun hallituksen esityksessä ne kasvavat. Jyrkimmin tulonjakoa muuttaisi vasemmistoliitto, joka korottaisi eläkkeitä ja kaataisi kilpailukykysopimuksen. Myös Sdp peruisi julkisen sektorin lomarahaleikkaukset ja nostaisi yli 90 000 vuodessa tienaavien veroja.

Useampi oppositiopuolue palauttaisi viime hallituskaudella säädetyn ja nyt hallituksen poistaman lapsivähennyksen. Myös takuueläkkeen korottamisesta ollaan varsin yhtenevällä linjalla.

Useampi oppositiopuolue palauttaisi viime hallituskaudella säädetyn ja nyt hallituksen poistaman lapsivähennyksen. Myös takuueläkkeen korottamisesta ollaan varsin yhtenevällä linjalla.

KD, Vasemmistoliitto, Vihreät ja perusuomalaiset vaativat sosiaalietuuksien indeksijäädytysten perumista.

Tulopuolella syntyy oppositiopuolueiden välille merkittävimmät erot.

Kristillisdemokraatit kuittaisivat menoeränsä elintarvikkeisiin lisätystä sokerista perittävällä verolla ja korottaisivat alkoholiveroa enemmän kuin hallitus. KD puolittaisi ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden ja poistaisi työnantajaliittojen verovähennysoikeuden.

Myös Vihreät esittävät sokeriveroa, Sdp:n ja Vasemmiston budjeteissa vilahtaa terveysperustainen vero.

Sdp ja vasemmistoliitto kiristäisivät hyvätuloisten ansiotuloveroa ja osinko- ja pääomaveroa. Kumpikin peruisi hallituksen kehittämän yrittäjävähennyksen.

Sdp säätäisi pankeille ja muille finanssiyrityksille erillisen veron.

Sdp ottaisi lisäksi itsenäisyyden juhlarahasto Sitran ja Suomen Pankin varoista valtion käyttöön yli 400 miljoonaa euroa.

Vihreät peruisi hallituksen kaikkiin tuloluokkiin esittämät veronkevennykset. Puolue myös korottaisi osinkojen verotusta.

Vasemmistoliitto korottaisi yhteisöveroa kahdella prosenttiyksiköllä.

Rkp korottaisi arvonlisäveroa puolella prosenttiyksiköllä.

Perussuomalaiset puolestaan vaativat varallisuusveroa takaisin  ja leikkaisivat YLE:n rahoituksesta. Puolue esittää myös yli 500 miljoonan vähennystä kehitysyhteistyövaroihin, joista hallitus on jo leikkannut omissa budjeteissaan kolmanneksen.

Ylös