Peter Östman KD:n maltillisesta budjettivaihtoehdosta: ”Emme voi jakaa rahaa joka suuntaan”

16.11.2017 klo 12:39 Politiikka Samuli Rissanen

Valtionvarainministeri Petteri Orpo kutsui erityisesti vasemmisto-opposition budjettiehdotuksia toiveiden tynnyreiksi ja joulupukin konteiksi. KD:n vaihtoehto oli kuitenkin laadittu siitä näkökulmasta, ettei ylimääräistä jakovaraa ole.

Hallituksen talouslinjauksille vaihtoehtojaan eilen tarjonneet oppositiopuolueet saivat niskaansa arvosteluryöpyn hallituspuolueiden riveistä. Opposition varjobudjetteja syytettiin avokätisyydestä ja virtuaalirahan käytöstä. Valtiovarainministeri Petteri Orpoa arvosteli erityisesti vasemmisto-opposition budjettivaihtoehtoja.

– Ne ovat kuin joulupukin kontti. Kaikkea mukavaa ja lisää kaikille, ja aina joku muu maksaa, Orpo sivalsi.

Voimakkaimmin Orpo arvosteli suurimman oppositiopuolue SDP:n esityksiä yritysverotuksen kiristämiseksi.

– Olemme tottuneet kattamaan kulumme ja kulutuksemme nollakorkoisella lainalla. Entä sitten kun pitää alkaa maksaa korkoa?

Oppositiopuolue Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetti oli kuitenkin laadittu maltilliseksi ja tasapainoiseksi, sillä myös KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman arvioi, että puheet valtiontalouden jakovarasta ovat ennenaikaisia.

Tästä syystä KD on kasannut maltillisen ja vastuullisen vaihtoehtobudjetin.

– Emme ole jakamassa rahaa joka suuntaan, vaan pyrkineet tasapainoiseen esitykseen, jolla korjaamme pahimmat puutteet hallituksen esityksessä.

Vaikka talous kasvaa ripeää tahtia ja verotuotot lisääntyvät, tilanne ei Östmanin mielestä kuitenkaan ole aivan niin ruusuinen.

– Viennin kasvu on hidastunut ja olemme yhä kaukana vuoden 2007 huippuluvuista. Kauppatase on samoin jämähtänyt alijäämäiseksi, hän muistuttaa.

Pitkällä aikavälille tilanne näyttää hänen mielestään entistä huolestuttavammalta. Jossain vaiheessa keskuspankki tulee kääntämään rahahanat kiinni ja korot tulevat nousemaan.

– Olemme tottuneet kattamaan kulumme ja kulutuksemme nollakorkoisella lainalla. Entä sitten kun pitää alkaa maksaa korkoa?

Suomen taloutta varjostaa velkataakan lisäksi muitakin murheita. Syntyvyys on ennätysalhaista ja hedelmällisyysluku 1,65 on yhä laskusuunnassa. Sen myötä ikärakennen vinoutuu, huoltosuhde heikkenee ja ikäsidonnaiset menot kasvavat tulevina vuosina.

– Hallituksen sote-ratkaisu ei tuo tähän helpotusta, vaan terveysmenot tulevat lähinnä kasvamaan, Östman muistuttaa.

KD esittää vaihtoehdossaan lähes 760 miljoonan euron tulolisäyksiä tai säästöjä. Tuloja puolue hakee erityisesti ihmisen terveydelle haitallisia tuotteita verottamalla, kuten sokeriveron käyttöönotolla alkoholiveron lisäkorotuksella. KD olisi myös valmis puolittamaan ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden.

Ylös