Päivi Räsänen pitää Meri-Lapin sairaalajärjestelyjä merkkinä kuntakentän paniikista

16.11.2017 klo 17:41 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan kyselytuntia vallitsi Meri-Lapin sairaalan ulkoistamisjärjestelyistä syntynyt kohu. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen pitää Meri-Lapin tilannetta jäävuorenhuippuna paniikista, joka on vallannut kentän tempoilevan soten vuoksi.

Räsäsen mukaan hallituksen tempoilevat otteet sote-uudistuksessa ja leikkauksia keskittävä terveydenhuoltolaki ovat johtaneet hämmennykseen ja suorastaan paniikkiin kuntakentällä.

Meri-Lapin eli Kemi-Tornion alueella sijaitsevan Länsi-Pohjan sairaalan ulkoistaminen yksityiselle terveysyritys Mehiläiselle kuohutti eduskuntaa siinä määrin, että torstain kyselytunnilla keskityttiin pääosin ulkoistamisjärjestelyn ruotimiseen.

Hallituksesta tulilinjalla oli perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen arvioi, että Länsi-Pohjan sairaalan ulkoistaminen on jäävuorenhuippu kentällä yleisesti vallitsevasta paniikista.

– Mitä hallitus aikoo tehdä, että luottamus kentälle palaa, Räsänen kysyi.

Kirurgikunta on ilmaissut huolensa siitä, että soten suunniteltu asiakassetelijärjestelmä vaarantaa laadukkaan päivystysjärjestelmän, jos terveydenhuollon osaajat siirtyvät sieltä julkisesta palvelusta yksityisiin.

Hän moitti hallitusta myös siitä, että soten alkuperäinen tarkoitus eli perusterveydenhuollon vahvistaminen ja erikoissairaanhoidon kulujen hillitseminen uhkaa kääntyä päälaelleen.

– Nyt näyttää siltä, että painopiste myös kustannuksissa on siirtymässä erikoissairaanhoitoon.

Räsäsen mukaan esimerkiksi kirurgikunta on ilmaissut huolensa siitä, että soten suunniteltu asiakassetelijärjestelmä vaarantaa laadukkaan päivystysjärjestelmän, jos terveydenhuollon osaajat siirtyvät sieltä julkisesta palvelusta yksityisiin.

– Ja toisaalta se pirstouttaa palveluja, jolloin kustannukset kasvavat, ja myös laatu on vaarassa, Räsänen sanoo.

Saarikko jakoi Räsäsen huolen aiheesta. Hänen mukaansa maakunnille jää kuitenkin omaa harkintavaltaa ja liikkumavaraa erikoissairaanhoidon asiakasseteleiden käytössä. Maakunta voisi siis jättää asiakassetelin myöntämättäkin.

– Edelleenkin erikoissairaanhoidon pohja on vahva julkinen tuotanto, ja jatkossakin leikkauksia voi toteuttaa myös maksusitoumuksin tai ostopalveluina, Saarikko muistutti.

Ylös