”Eutanasian laillistaminen vaarantaisi saattohoidon hyvän kehityksen”

17.11.2017 klo 20:28 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Saattohoito on se, jonka tasoa pitäisi kehittää hyväksi kaikkialla Suomessa, muistuttaa kansanedustaja Antero Laukkanen. Hän puhui perjantai-iltana oman vaalipiirinsä Uudenmaan Kristillisdemokraateille.

Kansanedustaja Antero Laukkasen mukaan eutanasian salliminen vaarantaisi saattohoidon hyvän kehityksen, koska se vaikeuttaisi osaavan henkilökunnan saamista aloille, joissa kuolemaa kohdataan usein.

– Osa lääkäreistä ja hoitajista hakeutuisi mieluummin työpaikoille, joissa ei joudu seuraamaan potilaidensa surmaamista tai osallistumaan siihen. Vain pieni joukko lääkäreistä olisi kyselyjen mukaan valmis toteuttamaan eutanasiaa potilaalleen, totesi Laukkanen KD:n Uudenmaan piirin syyskokouksessa Kauniaisissa pitämässään poliittisessa katsauksessa.

– Eutanasian sallimiseen liittyy myös taloudellisten ja eettisten kannusteiden ristiriita, Laukkanen huomautti.

Taakkana olemisen huoli on yleinen etenkin iäkkäiden keskuudessa ja läheisten eutanasiatoiveista voisi tulla uusi ikäihmisten kaltoinkohtelun muoto. – Antero Laukkanen

Laukkasen mielestä hoidosta maksavat joutuisivat kiusaukseen ohjata potilasta eutanasian suuntaan.

– Taakkana olemisen huoli on yleinen etenkin iäkkäiden keskuudessa ja läheisten eutanasiatoiveista voisi tulla uusi ikäihmisten kaltoinkohtelun muoto, Laukkanen murehti.

Saattohoidon edistämiseksi tarvittaisiin erillinen saattohoitolaki.

– KD esittää vaihtoehtobudjetissaan 20 miljoonan euron lisämäärärahaa saattohoidon tason parantamiseen koko maassa, Laukkanen kertoi.

Hänen mukaansa tarvitaan lääkäreiden ja hoitohenkilöstön lisäkoulutusta sekä ministeriön ohjausta sairaanhoitopiireille, jotta hyvät käytännöt otetaan pikimmiten käyttöön koko maassa.

– Palliatiivisen hoidon erikoisosaamista on hyödynnettävä entistä laajemmin myös perusterveydenhuollon tasolla toteutetussa saattohoidossa.

 

Ylös