Kiina nopea Suomi hidas

17.11.2017 klo 13:35 Kolumnit Antero Laukkanen

Olin Kiinassa puhemiehen delegaatiossa. Hieno reissu. Edistimme kahdenvälisiä suhteita ja kauppaa. Tapasimme Kiinan pääministerin ja puhemiehen sekä muita päättäjiä. Yhdysvaltain presidentti saapui samalla viikolla.

Mieleenpainuvin kohtaaminen oli Kiinan rahamaailman ykkösmiesten, kuten kehityspankin pääjohtajan kanssa. ”Meillä olisi täällä aika paljon rahaa tarjolla, jos te vain olisitte kiinnostuneita ja löytäisitte rahoitettavia kohteita.” – Jaa että mitä? ”Niin, olemme sitä mieltä, että teillä Suomessa on maailman parasta tutkimusta ja mielenkiintoisia innovaatioita, ja meillä on täällä lompakko auki ja valmiuksia nopeatempoiseen etenemiseen, koska meistä Suomen ja Kiinan välit ovat loistavat. Suorat lentoyhteydet vain parantavat yhteistyön mahdollisuuksia.” Viesti alkaa olla selkeä ja kirkas: Kiina nopea, Suomi hidas, Kiina ketterä, Suomi kankea.

Miksi Suomi on niin itseensä käpertynyt? Eikö juuri nyt tulisi avata silmät kohti maailman mahdollisuuksia ja ”takoa rautaa” siellä, missä menestyksen mahdollisuuksia on?

Miksi Suomi on niin itseensä käpertynyt? Eikö juuri nyt tulisi avata silmät kohti maailman mahdollisuuksia ja ”takoa rautaa” siellä, missä menestyksen mahdollisuuksia on? Eikö pitäisi olla nopea ja aktiivinen? Vaikka olemme väestöllisesti pieni maa, olemme koulutuksen ja tutkimuksen suurmaa. Valitettavasti olemme byrokratian ja sääntelyn jättiläinen, mikä tekee meistä kankeita.

Palattuani Kiinasta kävin lehtiä läpi. Voi tätä sisäänpäin kääntymisen määrää! Ykkösuutisina Kesärannasta poistuneen auton takakontin sisältö ja kansanedustajien kilometrikorvaukset. Vain pienet maininnat Kiinan presidentin kolmen tunnin linjapuheesta kansankongressille siitä, mihin Kiina panostaa seuraavien vuosien aikana. Maailman mediat kirjoittivat sivukaupalla, pitivät jopa erikoisuutislähetyksiä. Koko maailma seurasi, mitä Kiina tekee  ja miten se vaikuttaa meihin – koko Suomen media seurasi autojen takakontteja. Näinkö syntyy uusia työpaikkoja?

 

Kirjoittaja Antero Laukkanen on kansanedustaja ja eduskunnan Kiina-ystävyysryhmän varapuheenjohtaja
Ylös