”Arkadianmäellä oli tuulista”

19.11.2017 klo 11:06 Kotimaa Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien (SKL) 1990-luvun kansanedustaja Pirkko Laakkonen muistaa hyvin, miten puolueen silloinen hallitusvastuu näkyi omien valtuustotovereiden suhtautumisessa ja kritiikissä.

Pirkko Laakkonen heräsi yhteiskunnan asioille oman uskoontulonsa myötä 1970-luvulla. Outokumpuun oli tulossa kaupungin kulttuuritoimen kustantama Jumalaa pilkkaava katuteatteriesitys.

–     Näin ei pitäisi tapahtua, ajatteli Pirkko Laakkonen.

Hän alkoi kirjoitella paikallislehden yleisönosastolle. Ei aikaakaan, kun hänet jo pyydettiin ehdokkaaksi kuntavaaleihin. Pirkko vaikutti Outokummun kaupunginvaltuustossa 1985–2004.

– Valtuustotyöskentely oli antoisaa. Koska minulla on perfektionistisia piirteitä, halusin perehtyä kaikkeen huolellisesti ja laadin alussa kirjallisesti valtuuston puheenvuoronikin. Ensin olin aivan yksin puolueestani, mutta lopulta meitä oli neljäkin.

Ovet Arkadianmäelle avautuivat 1991. Tuli vaalivoitto, ja kaudella 1991–95 eduskunnassa oli kahdeksan kristillisdemokraattista (SKL) kansanedustajaa.

– Eduskuntavuosinani 1991–95 Suomessa oli lamakausi, talouskriisi, pankkikriisi ja markkakriisi. Eduskunta teki vaikeita päätöksiä vaikeassa taloustilanteessa. Neuvostoliitto hajosi ja Baltian maat itsenäistyivät. Hallituspuolueena eduskuntaryhmämme kutsuttiin usein koolle kriisikokoukseen, joskus jopa iltamyöhään. Tuntui todella siltä, että olimme ajanhermolla, 70-vuotispäiviään syksyllä viettänyt Pirkko Laakkonen kuvailee.

Samalla elettiin vaikeita lamavuosia, ja puolue oli mukana Esko Ahon hallituksessa. Arkadianmäellä oli tuulista.

– Eduskunta teki kansakuntaa koskevia vaikeita päätöksiä ja sain kaupunginvaltuuston kokouksessa hallituspuolueen ainoana kansanedustajana moiteryöpyt valtuuston vasemmalta siiveltä.

Laakkonen puhuu lämpimästi puolueen puolesta.

– Kristillisdemokraatit on arvoiltaan paras puolue. En voisi millään ajatella olevani jäsen missään muualla.

– Kannustan päättäjiä aktiivisuuteen ja ottamaan lehdissä kantaa asioihin. Kuntapäättäjien on yleensä aika helppo saada mielipiteitään läpi paikallislehdissä. Aktiivisuuden kautta kannatuskin lähtee nousuun.

70-vuotias ei sammaloidu. Unelmia riittää, samoin tehtävää Suomen Raamattuopiston vapaaehtoisena julistustyöntekijänä. Elämään kuuluu ihana ihme 2000-luvun alusta: parantuminen synnynnäisen sydänvian aiheuttamista pahoista rytmihäiriöistä.

– Luotan rukouksen voimaan. Haluan jatkaa hengellistä työtä. Seuraan lasten ja lastenlasten elämää kiinnostuneena. Toivon ja rukoilen, että he menestyisivät ja kulkisivat taivastietä. Sporttiset harrastukset, uusimpana vesijumppa, pitävät minut toivottavasti hyväkuntoisena pitkään.

 

Pirkko Laakkonen

• 70 V.
• ASUU OUTOKUMMUSSA PUOLISONSA PEKAN KANSSA
• YHTEISKUNTATIETEIDEN MAISTERI
• KANSANEDUSTAJA 1991-1995
• OUTOKUMMUN KAUPUNGINVALTUUTETTU 1985-2004
• VAPAAEHTOINEN JULISTUSTYÖNTEKIJÄ, SUOMEN RAAMATTUOPISTO,  2004 –

 

Ylös