”Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomiot usein liian lieviä ja jopa uhrin kokemusta vähätteleviä”

23.11.2017 klo 19:43 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen kysyi eduskunnassa, pitäisikö lapsen heikompi asema ja ikä huomioida paremmin seksuaalirikoksia koskevassa lainsäädännössä lasten oikeusturvan parantamiseksi.

Laukkanen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että säännöllisin väliajoin julkisuuteen nousee seksuaalirikoksissa annettuja tuomioita, jotka koettelevat kansalaisten oikeustajua.

Erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomiot koetaan usein aivan liian lieviksi ja jopa uhrin kokemusta vähätteleviksi

Erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten tuomiot koetaan usein aivan liian lieviksi ja jopa uhrin kokemusta vähätteleviksi.

Eilen julkisuudessa ollut Turun hovioikeuden tuomio lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä herätti jälleen kysymyksen siitä, onko asiaa koskeva lainsäädäntö riittävää.

– Järkyttävää on, että viime vuosina erityisesti lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset näyttäisivät olevan lisääntymässä, Laukkanen huomautti.

Lapsiin kohdistuvat rikokset asettavat lainsäädännölle omat haasteensa. Laukkanen arvioi, että lapsen oikeusturvan varmistamiseksi lapsen heikompi asema ja ikään liittyvät erityispiirteet pitäisi pystyä jo lain tasolla paremmin huomioimaan.
– Pitäisikö lapsen heikompi asema ja ikään liittyvät erityispiirteet huomioida paremmin seksuaalirikoksia koskevassa lainsäädännössä lasten oikeusturvan parantamiseksi, hän kysyi.

Oikeusministeri Antti Häkkäsen mukaan fyysisen koskemattomuuden ja turvallisuuden takaaminen on erityisesti lasten osalta äärimmäisen tärkeä tehtävä.

– Samalla myös äärimmäisen vaikea tehtävä, koska nämä rikokset, mitä tehdään, tapahtuvat perhepiirissä, lähipiirissä, jolloin henkilö on haavoittuvassa asemassa monellakin tapaa. Näiden tekojen paljastuminenkin on hyvin ison muurin takana, Häkkänen sanoi.

Hänen mukaansa tarvitaan laaja-alaisia toimenpiteitä, kuten lastensuojelun toimenpiteitä ja ennalta ehkäiseviä palveluja.

– Siinä vaiheessa ollaan jo hieman myöhässä, jos tarvitaan rikosprosessuaalisia toimenpiteitä. Mutta sitten kun niitä tarvitaan, niin kyse on siitä, mikä on oikeudenmukainen rangaistus tietyistä teoista.

– Ministeriössä on käynnistynyt tämä työmaa, jossa erityisesti lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia pohditaan, ja alkuvuonna tulee johtopäätöksiä, Häkkänen lupasi.

Ylös