Sari Essayah EU-keskustelussa: ”Kristillisdemokraatit ilmoittautuu Pekka Töpöhännäksi – meillä on hyvä tarkoitusperä ja olemme kilttejä”

23.11.2017 klo 13:16 Politiikka Kristiina Kunnas

Keskiviikon liittovaltio-keskustelussa eduskunnassa löytyivät Pilli, Pulla ja Monni, ja lopulta vielä Pekka Töpöhäntäkin, itse päähenkilö.

Keskiviikkoiltapäivän EU-keskustelussa eduskunnassa oltiin hetken aikaa Uppsalan kujilla ja kiusaamisen maailmassa, sillä edustajat heittelivät toisilleen Pilliä ja Pullaa, Monnia ja lopulta myös itse päähenkilöä, Pekka Töpöhäntää.

Hahmot löytyvät ruotsalaisen Gösta Knutssonin rakastetetusta kirjasarjasta pienenä häntänsä menettäneestä kissasta Pekka Töpöhännästä. Pekka on hyväsydäminen ja luottavainen kissa, joka monesti joutuu alakynteen. Sen ollessa pentu rotta puraisi sen hännän poikki. Se on siis yhteisössään erilainen ja joutuu silmätikuksi. Ilkeä Monni-kissa ja tämän tyhmät seuraajat, Pilli ja Pulla, ovat aina kiusaamassa Pekkaa ja pyrkivät saamaan Pekan näyttämään typerältä muiden silmissä. Lopulta Monnin kiusat kääntyvät häntä itseään vastaan, ja Pekka vetää sittenkin pidemmän korren – vaikeuksien kautta.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki aloitti Pilli ja Pulla -viittauksen tarkoittaen sinisiä ja perussuomalaisia. Hän sanoi vastauspuheenvuorossaan näin (tarkalleen klo 16.29):

– Arvoisa rouva puhemies! Olen sitä mieltä, että liittovaltio-sanaa käytetään vähän liian heppoisesti, nimittäin jokaiselle puhujalle se tarkoittaa eri asiaa. Pyrin vain nostamaan esille sen, miten siniset ja perussuomalaiset, Pilli ja Pulla, kerta toisensa jälkeen kritisoivat liittovaltiokehitystä ilman, että tietävät itse asiassa, mikä sen sisältökään on.

Täällä edustaja Joona Räsänen kaipaili Pekka Töpöhäntää. Kristillisdemokraatit voivat vaikka ilmoittautua sellaiseksi. – Sari Essayah

Sinisten Simon Elo vastasi heti:

–  Täytyy nyt varmaan Pullan vastata Monnille eli edustaja Arhinmäelle. Toimitte niin kuin Monni toimii, eli yrittää saada Pillin ja Pullan toisiaan vastaan, mutta vastaan nyt teille.

Sosialidemokraattien Joona Räsänen jatkoi Pekka Töpöhäntä -sanailua:

– On hienoa, että tässä EU-ajankohtaiskeskustelussa ovat löytyneet myös Pillit ja Pullat ja Monnit, ja nyt enää kysymys kuuluu, missä se Pekka Töpöhäntä luuraa.

Sari Essayah otti haasteen vastaan ja totesi (klo 16.46) vastauspuheenvuorossaan näin:

– Arvoisa rouva puhemies! Täällä edustaja Joona Räsänen kaipaili Pekka Töpöhäntää. Kristillisdemokraatit voivat vaikka ilmoittautua sellaiseksi, koska meillä on yleensä aina hyvä tarkoitusperä ja olemme kilttejä.

Monet sukupolvet ovat lukeneet Gösta Knutssonin (1908–73) Pekka Töpöhäntää, josta ruotsalaiskirjailija teki lukuisia kirjoja 1939–72. Kuva Huutonetin myynti-ilmoituksesta.

Ylös