Essayah ehdottaa täsmätoimia lastensuojelun hätätilan korjaamiseksi

24.11.2017 klo 19:05 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii pikaisia täsmätoimenpiteitä, joilla vastataan lastensuojelutyön hätätilanteeseen kunnissa.

Lastensuojelutyön aliresursointi aiheuttaa useissa kunnissa kohtuuttomia tilanteita. Aivan liian moni lapsi ja nuori sekä heidän perheensä jää ilman tarvittavaa apua ja tukea, arvioi Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Hän toivoo, että voivottelusta edettäisiin käytännön ratkaisuihin. Akuuttiin tilanteeseen auttaisi välitön taloudellinen lisäpanostus, joka on maan hallituksen ja kuntien päätäntävallassa.

 Tehostetun ja räätälöidyn täydennyskoulutuksen avulla tulisi saada epäpäteville työntekijöille pätevyyksiä. Niissä kunnissa, joissa on vajetta sosiaalityöntekijöiden määrässä, on voitava nostaa palkkatasoa.

–  Tehostetun ja räätälöidyn täydennyskoulutuksen avulla tulisi saada epäpäteville työntekijöille pätevyyksiä. Niissä kunnissa, joissa on vajetta sosiaalityöntekijöiden määrässä, on voitava nostaa palkkatasoa. Tekijöitä yleensä löytyy, mikäli työstä maksetaan työn vaativuutta vastaava korvaus, Essayah sanoo.

Kunnissa on tällä hetkellä negatiivinen kierre: Lastensuojelun työtaakka on liian suuri, työntekijät uupuvat ja vaihtuvat usein. Ala ei houkuttele ja joudutaan palkkaamaan epäpäteviä. Suosituksen mukaan yhdellä sosiaalityöntekijällä saisi olla vain 30 lasta vastuullaan, mutta todellisuudessa kyse on kaksinkertaisesta, jopa kolminkertaisesta määrästä.

KD:n ollessa hallitusvastuussa edellisellä kaudella lainsäädäntöön tehtiin parannuksia, esimerkiksi viranomaisten välistä tiedonkulkua tehostettiin.

Lisäksi toteutettiin sosiaalihuoltolain kokonaisuudistus ja lapsiperheille tuli oikeus saada kotipalvelua, perhetyötä, tukihenkilöitä ja -perheitä sekä vertaisryhmätoimintaa ilman lastensuojelun asiakkuutta.

–  Sosiaalityöntekijöiden vajetta ei kuitenkaan ole onnistuttu ratkaisemaan. Parantunut tiedonkulku tuo lastensuojeluongelmia esiin aiempaa helpommin, mutta se ei vielä auta, vaan pitää olla resursseja tarjota konkreettista tukea perheille, Essayah muistuttaa.

Ylös