KD jakaa huolen eriarvoistumisesta, mutta jää pois ideologisesti värittyneestä välikysymyksestä

24.11.2017 klo 09:55 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetissa on useita samoja korjausehdotuksia kuin vasemmisto-opposition välikysymyksessä. KD jää kuitenkin välikysymyksen ulkopuolelle sen ideologisten tavoitteiden vuoksi.

Sdp, Vihreät ja Vasemmistoliitto arvostelevat hallitusta eriarvoistumisen lisäämisestä. Tänään eduskuntaan jättämässään välikysymyksessä vasemmisto-oppositio muistuttaa muun muassa heikoimpiin kohdistuneista leikkauksista, kiky-sopimuksen tuomista lomarahaleikkauksista ja verotuksen keventämisestä rikkaita suosivaan suuntaan.

– Välikysymysteksti korostaa eriarvoisuuden vähentämistarpeen ohella myös allekirjoittajien ideologisia tavoitteita

Välikysymyksestä jäivät pois Rkp ja Kristillisdemokraatit sekä kesällä puolueensa hajoamisen jälkeen hallitusyhteistyöstä erkaantuneet perussuomalaiset.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin mukaan Kristillisdemokraatit ovat vasemmisto-opposition tavoin vakavasti huolissaan eriarvoistumisesta. Myös välikysymysteksti sisältää Kristillisdemokraateille tärkeitä teemoja ja huolenaiheita.

Östman muistuttaa, että omassa vaihtoehtobudjetissaan KD on esittänyt useita toimia kehityksen kääntämiseksi.

– On tärkeää tukea kaikkein heikommassa asemassa olevia ihmisiä. Eduskunnan päättäessä valtion ensi vuoden budjetista tuomme äänestykseen muun muassa ehdotukset takuueläkkeen ja lapsilisien korotuksesta, verotuksen lapsivähennyksen jatkamisesta sekä panostuksista ryhmäkokojen pienentämiseen ja koulutukseen, Östman sanoo.

Hän kertoo, että KD jättäytyi vasemmisto-opposition yhteisestä välikysymyksestä pois sen ideologisesti värittyneen tekstin vuoksi.

– Välikysymysteksti korostaa eriarvoisuuden vähentämistarpeen ohella myös allekirjoittajien ideologisia tavoitteita.

Välikysymystekstissä todetaan muun muassa, että ”hallituksen talouspolitiikkaa ohjaa tietoinen ja ideologinen ajattelu hyvinvointiyhteiskunnan murentamiseksi.”

Lisäksi vasemmiston keinovalikoima eriarvoisuuden poistamiseksi on KD:n mielestä osaltaan tehoton.

–   Haluamme tukea maamme talouskasvua ja työllisyyttä. Se ei onnistu tuloveroja korottamalla ja jo valmiiksi jyrkkää progressiota kiristämällä. Tulemme eduskuntaryhmänä osallistumaan aktiivisesti välikysymyskeskusteluun ja tuomme siinä esille oman vaihtoehtomme, Östman kertoo.

Ylös