”Julkisten rakennusten korjaustarve ja eurojen tarve on erittäin suuri”

29.11.2017 klo 10:24 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanuksen mukaan ongelmien hallitsemiseksi käytetään paljon rahaa, mutta ongelmat usein tilkitään vain vähäksi aikaa tiivistysten taakse.

Hallitus haluaa saada julkisten rakennusten sisäilmaongelmat kuriin kymmenen vuoden kuluessa.

Asunto, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen antoi asiasta pääministerin ilmoituksen eduskunnalle.

Hallitus julkaisee joulukuussa Terveiden tilojen vuosikymmen -toimenpideohjelman, jonka tavoitteena on, että vuonna 2028 oppilaitokset, päiväkodit, hoitolaitokset ja muut julkiset rakennukset ovat terveellisiä ja turvallisia käyttää.

Sisäilmaongelmien hallitsemisen ja korjaamisen tarpeeseen herättiin eduskunnassa viime kaudella ja silloin aiheesta käytiin laaja pyöreän pöydän keskustelu.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnassa, että kyse on erittäin laajasta ongelmasta.

– Sekä rakennukset että eri-ikäiset ihmiset eri puolilla Suomea voivat todella pahoin, ja altistumisen ja sairastumisen jälkeen he voivat pahoin muuallakin kuin siinä kyseisessä rakennuksessa.

– On erittäin tärkeää, että ihmiset otetaan vakavasti, heitä kuullaan, heidän ongelmiinsa vastataan ja tartutaan, Tanus muistutti.

Kristillisdemokraatit ovat varanneet omassa vaihtoehtobudjetissaan 100 miljoonaa euroa sisäilmaongelmien hallintaan, korjaamiseen ja ennaltaehkäisyyn

Ongelmana on, korjataanko sisäilmaongelmia oikein tai väärin. Tanuksen mukaan ongelmien hallitsemiseksi käytetään paljon rahaa, mutta ongelmat usein tilkitään vain vähäksi aikaa tiivistysten taakse.

– Yhdeksi akuutiksi tarpeeksi katsoisinkin, että varmistetaan, onko korjaaminen todella riittävä. Ja jos se on riittävä, tehdäänkö korjaus riittävällä laajuudella.

Ongelmien ennaltaehkäisyssä tarvittavat kuivaketjut pitäisi Tanuksen mukaan jatkossa vaatia kaikkialla.

– Sitten hoitoketjut, johon koulutusta tarvitaan myös terveydenhuollon henkilökunnalle, Tanus muistutti.

Sosiaaliturvan puolelle tarvittaisiin todella pikaisia toimia, koska monet perheet ovat erittäin epätoivoisessa tilanteessa.

– Vanhemmat ovat paitsi huolissaan lapsista, myös taloudellisissa ongelmissa, ja epätoivo on suuri.

Erityisesti kunnat ovat suurissa ongelmissa, sillä sisäilmaongelmaiset jukiset rakennukset kuten koulut ja päiväkodit ovat usein kuntien omistuksessa. Korjaustarve ja eurojen tarve on erittäin suuri.

– Nyt, kun valtiolla menee kuitenkin vähän paremmin, eikö valtiovallan tulisi tehdä suurempia ja oikein konkreettisia europanostuksia auttaaksemme kuntia, Tanus ehdottaa.

Kristillisdemokraatit ovat varanneet omassa vaihtoehtobudjetissaan 100 miljoonaa euroa sisäilmaongelmien hallintaan, korjaamiseen ja ennaltaehkäisyyn.

Ylös