Politiikan arki jatkuu, kun eduskunta käy välikysymysdebattia eriarvoistumisesta

7.12.2017 klo 11:00 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus vastaa tänään vihervasemmiston välikysymykseen eriarvoistumista lisäävästä politiikasta. Välikysymyksen jättivät marraskuun lopulla SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Suomen 100-vuotista itsenäisyyttä näyttävästi tällä viikolla juhlinut eduskunta palaa arkitodellisuuteen, kun hallitus vastaa välikysymykseen, jossa Sdp, Vihreät ja Vasemmistoliitto arvostelevat hallitusta eriarvoistumisen lisäämisestä.

Välikysymyksessä vasemmisto-oppositio muistuttaa muun muassa heikoimpiin kohdistuneista leikkauksista, kiky-sopimuksen tuomista lomarahaleikkauksista ja verotuksen keventämisestä rikkaita suosivaan suuntaan.

Välikysymyksestä jäivät pois Rkp ja Kristillisdemokraatit sekä kesällä puolueensa hajoamisen jälkeen hallitusyhteistyöstä erkaantuneet perussuomalaiset.

KD jättäytyi vasemmisto-opposition yhteisestä välikysymyksestä pois sen ideologisesti värittyneen tekstin vuoksi.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertoi marraskuun lopulla, että KD jättäytyi vasemmisto-opposition yhteisestä välikysymyksestä pois sen ideologisesti värittyneen tekstin vuoksi.

– Välikysymysteksti korostaa eriarvoisuuden vähentämistarpeen ohella myös allekirjoittajien ideologisia tavoitteita.

Välikysymystekstissä todetaan muun muassa, että ”hallituksen talouspolitiikkaa ohjaa tietoinen ja ideologinen ajattelu hyvinvointiyhteiskunnan murentamiseksi.”

Lisäksi vasemmiston keinovalikoima eriarvoisuuden poistamiseksi on KD:n mielestä osaltaan tehoton.

–   Haluamme tukea maamme talouskasvua ja työllisyyttä. Se ei onnistu tuloveroja korottamalla ja jo valmiiksi jyrkkää progressiota kiristämällä. Tulemme eduskuntaryhmänä osallistumaan aktiivisesti välikysymyskeskusteluun ja tuomme siinä esille oman vaihtoehtomme, Östman sanoo.

Kristillisdemokraattien omasta vaihtoehtobudjetista löytyy muun muassa esitykset vaihtotakuueläkkeen ja lapsilisien korotuksesta, verotuksen lapsivähennyksen jatkamisesta sekä panostuksista ryhmäkokojen pienentämiseen ja koulutukseen.

Oppositiopuolueista Vihreät rakensi myös omaa välikysymystä koulutuksen eriarvoistumisesta, mutta sen ajankohta siirtynee myöhemmäksi, sillä muut oppositiopuolueet eivät halunneet kahta välikysymystä perätysten.

Ylös