Irlanti, Pohjois-Irlanti ja Skotlanti tyytyväisiä saavutettuun brexit-sopuun

8.12.2017 klo 13:08 Ulkomaat KD Lehti

– Tämä ole loppu, vaan alun loppu, siteerasi Irlannin pääministeri Britannian legendaarista entistä pääministeriä Winton Churchillia.

Irlannin, Pohjois-Irlannin ja Skotlannin johtajat kertovat olevansa pääasiassa tyytyväisiä brexit-neuvotteluissa saavutettuun sopuun. Britannian pääministeri Theresa May ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ilmoittivat neuvottelujen ensimmäisen vaiheen sovusta tänä aamuna Brysselissä.

Skotlannin alueparlamentin pääministeri Nicola Sturgeon pitää brexit-neuvottelujen toiseen vaiheeseen siirtymistä hyvänä asiana. Hän kommentoi asiaa Twitterissä. Samalla Sturgeon vaatii, että Pohjois-Irlannille tarjolla olevien erikoisjärjestelyjen täytyy olla tarjolla myös muille Yhdistyneen kuningaskunnan osille.

Sturgeon sanoi, ettei toivoisi brexitin toteutuvan, mutta kun näin käy, yhteismarkkinoilla ja tulliunionissa pysyminen olisi järkevää. Britannian pääministeri Theresa May on linjannut aiemmin tiukasti, että maa ei aio jäädä EU:n kanssa tulliliittoon tai sisämarkkinoille.

Sturgeon kommentoi myös Skotlannin ja Britannian rajakysymystä mahdollisessa tilanteessa, jossa Skotlanti itsenäistyisi Britanniasta.

– Britannian hallitus, joka sanoo välttävänsä mihin hintaan tahansa rajatarkastuksia Irlannin ja Pohjois-Irlannin välillä, ei voi enää sanoa, että Skotlannin itsenäisyys tarkoittaisi rajatarkastuksia sen ja Britannian välille.

Irish Times -lehden mukaan Irlannin pääministeri Leo Varadkar siteerasi Britannian entistä pääministeriä Winston Churchillia sanoen, ettei tämä ole loppu, vaan alun loppu.

Irlannin pääministerin Leo Varadkarin mukaan Irlanti saavutti kaiken tavoittelemansa jo brexit-neuvottelujen ensimmäisessä vaiheessa. Varadkar kuvaili päivää merkittäväksi Irlannille.

Irish Times -lehden mukaan Varadkar siteerasi Britannian entistä pääministeriä Winston Churchillia sanoen, ettei tämä ole loppu, vaan alun loppu. Varadkarin mukaan sopu kunnioittaa Pohjois-Irlannin rauhasta tehtyä pitkäperjantain sopimusta. Varadkar katsoi Irlannin eduksi, että Britannian EU-ero on niin helppo kuin se vain voi olla.

Britannian pääministeri Theresa Mayn vähemmistöhallitusta tukevan pohjoisirlantilaisen DUP-puolueen johtaja Arlene Foster sanoi olevansa tyytyväinen muutoksiin, jotka takaavat, ettei Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille synny uutta rajaa. Hänen mukaansa sopu merkitsi sitä, että koko Britannia, myös Pohjois-Irlanti, jättävät sisämarkkinat ja tulliunionin, kertoo BBC.

Sopu merkitsee Fosterin mukaan myös sitä, ettei Pohjois-Irlannille tule erityisasemaa, jollaista Pohjois-Irlannin toiseksi suurin puolue ja yhtenäistä Irlantia kannattava Sinn Fein oli vaatinut.

Foster sanoi kuitenkin, että sovussa oli muutamia kohtia, joita puolue olisi halunnut vielä hioa, mutta aika ei enää riittänyt.

Vielä maanantaina puolue oli sopimusta vastaan, mutta neuvotteli muutoksista suoraan Mayn kanssa. Foster sanoi BBC:n mukaan, että tehdyt muutokset olivat huomattavia.
Foster sanoi puolueensa olevan täysin mukana neuvottelujen toisessa vaiheessa.

Euroopan pörssikurssit ovat olleet tänään nousussa neuvottelupäätösten tultua julki.

Lähde: STT
Ylös