Päivi Räsänen torstai-iltana eduskunnassa: ”Mikä ihme yhteiskunnallinen tarve vaatii tämän käsittelemistä tällaisella kiireellä”

15.12.2017 klo 11:14 Politiikka KD Lehti

Eduskunnan suuri alkoholikeskustelu oli tyssätä heti alkuunsa torstai-iltana, kun Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen ehdotti, että 200-sivuinen mietintö pannaan pöydälle ja käsittely siirretään perjantaiaamuun.

Eduskunta on parhaillaan perjantaiaamupäivänä koolla äänestämässä alkoholilaista.

Torstai-ilta suuressa salissa venyi pitkälle aamuyöhön.

Päivi Räsäsen mielestä kansanedustajille ei annettu riittävästi aikaa lukea samana päivänä julkaistua laajaa sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä.

– En ymmärrä, mikä ihme yhteiskunnallinen tarve vaatii tämän käsittelemistä tällaisella kiireellä, Räsänen ihmetteli.

Lopulta eduskunta keskusteli lähes aamuneljään saakka. Työtahti joulun alla on lähestulkoon järjetön.

– Liikaa kiirettä, sanoi moni edustaja.

Kokoomuksen Kalle Jokinen esitti käsittelyn jatkamista myöhemmin torstaina täysistunnossa. Asiasta äänestettiin, ja keskustelua päätettiin jatkaa vasta kello 21 jälkeen samana iltana.

Samaan aikaan talossa vietettiin kokoomuksen ja sinisten eduskuntaryhmien pikkujouluja, ja ryhmille saattoikin tulla kiire saada riittävästi äänestäjiä paikoilleen, jotta mietintö saatiin vielä torstaina käsitellyksi. SDP oli aiemmin päivällä perunut omat pikkujoulunsa.

Keskeisin hiertävä kohta laissa on kaupoissa myytävän alkoholin prosenttiraja, josta äänestetään perjantaina. Loppumetreillä on näyttänyt siltä, että hallituksen esitys prosenttirajan nostamisesta 5,5:een täpärästi voittaisi, vaikka sosiaali- ja terveysvaliokunta pitäisi maksimirajan nykyisessä 4,7:ssä hallituksen esityksen vastaisesti.

Loppumetreillä on näyttänyt siltä, että hallituksen esitys prosenttirajan nostamisesta 5,5:een täpärästi voittaisi, vaikka sosiaali- ja terveysvaliokunta pitäisi maksimirajan nykyisessä 4,7:ssä hallituksen esityksen vastaisesti.

Valiokunnan enemmistö päätyi tälle kannalle kansanterveydellisistä syistä. Kolme valiokunnan jäsentä jätti mietintöön kuitenkin vastalauseen, jossa rajaksi ehdotetaan hallituksen esittämää 5,5 prosenttia.

Räsänen ehdotti prosenttirajan alentamista vielä nykyisestäkin 3,5 prosenttiin.

Keskustelua hallitsi myös alkoholin etämyynti, jonka kiistakysymyksen valiokunta jätti mietinnössään ratkaisematta. Moni edustaja oli sitä mieltä, että lain pitää olla selkeä, eikä sitä pidä jättää tuomioistuimen tulkittavaksi.

– Eduskunnan pitää säätää laki, jonka mukaan päätös oikeudessa tehdään. Tämä olisi hyvää lainsäädäntöä, sanoi Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.).

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) myönsi, että etämyynnin säännöksiä tulee selventää. Hänen mukaansa selvityksiä ei ollut mahdollista tehdä lain voimaantuloa selvästi viivästämättä, mutta jo vuoden alusta työryhmä alkaa selvitystä tehdä.

Ylös