Alkoholihaitat lisääntyvät väljentyvän lain myötä – Kristillisdemokraatit taisteli kansanterveyden puolesta

16.12.2017 klo 13:09 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien taistelu kansanterveyden puolesta päättyi tappioon. Pieni enemmistö eduskunnasta – äänestystulos oli 98–94 – halusi väljentää alkoholilakia, vaikka sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintö päätyi vastustamaan hallituksen esitystä.

Kristillisdemokraatit yritti taistella kansanterveyden puolesta. Nyt jo kansansairaudeksi tunnustettu alkoholismi ja muut alkoholihaitat aiheuttavat valtavat kustannukset yhteiskunnalle ja yksilöille. Niiden myötä perheissä ja ihmisten elämässä koettu fyysinen ja henkinen kärsimys ovat tuhoisia.

KD:n 3. varapuheenjohtaja, lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus kummeksuu  alkoholilain valmistelussa saatujen kymmenien asiantuntijalausuntojen täydellistä sivuuttamista.

– Vahvojen oluiden ruokakaupoissa myynnin osalta saadut viranomaisselvitykset olivat yksiselitteisen kielteisiä, Tanus muistuttaa.

– Poliisin ja sosiaaliviranomaisten, samoin kuin lastensuojeluviranomaisten kannat sivuutettiin kokonaan, hän hämmästelee.

Nyt kun kaupasta alkaa saada vahvempia oluita, lonkeroita, siidereitä ja limuviinoja, pelätään kulutuksen lisääntymistä ja sen myötä tulevia haittoja.

Nyt jo kansansairaudeksi tunnustettu alkoholismi ja muut alkoholihaitat aiheuttavat valtavat kustannukset yhteiskunnalle ja yksilöille.

– Olen surullinen ja tyrmistynyt, myönsi Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus perjantaina äänestyksen päätyttyä.

Eduskunta käsitteli alkoholilain sisältöä myöhään torstai-iltana aina perjantain aamuyöhön saakka ja äänesti asiasta perjantain täysistunnossa.

Kansanedustaja Sari Tanus teki useita muutosesityksiä lakiesitykseen.

Kansanedustaja Päivi Räsänen esitti Tanuksen kannattamana alkoholijuomien vähittäismyynnin prosenttirajan laskemista 3,5 prosenttiin, mutta eduskunta päätti äänin 98-94 korottaa vähittäismyynnin prosenttirajaa 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin. Suuri valiokunta vahvisti äänestystuloksen äänin 13-12.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän tekemät muutosesitykset alkoholilain sisältöön:

• Tuimme opposition yhteistä kantaa alkoholin etämyynnin kieltämisestä.
• Esitimme vähittäismyynnissä olevien alkoholijuomien prosenttirajaksi 3,5% nykyisen 4,7% sijaan.
• Esitimme, että valmistustavan vapautuksesta vähittäismyynnissä luovutaan, eli ns. limuviinan myymisestä kaupoissa ja kioskeissa.
• Esitimme, että alaikäinen ei jatkossakaan voisi toimia tarjoilijana anniskelualueella.
• Esitimme, että anniskeluaikojen jatkamisesta klo 4.00 saakka luovuttaisiin.
• Esitimme, että anniskelupaikoissa on oltava tarjolla kattava valikoima alkoholittomia juomavaihtoehtoja.

 

Ylös