Vältä uudenvuoden silmävammat hankkimalla suojalasit

28.12.2017 klo 08:27 Kotimaa Samuli Rissanen

Jotta vuodenvaihteen ilotulitus ei päättyisi ikävästi, kannattaa raketteja ampuessa muistaa suojalasit. Niistä voi olla arvaamatonta hyötyä myös ilotulitusten katsojille – vaaratilanteita sattuu myös muille kuin rakettien laukaisijoille.

Suojalasien käytöstä tuli ilotulitteiden ampujalle pakollista jo vuonna 2010. Silti kaikki juhlijat eivät muista räiskinnän ja juhlahumun keskellä suojata silmiään. Suomessa ilotulitteiden aiheuttamien vahinkojen vuoksi sairaalahoitoon hakeutui viime vuodenvaihteessa kymmenkunta potilasta.

Suurimmalla osalla vahingot eivät aiheuttaneet pysyviä vammoja, mutta joukossa oli myös vakavasti loukkaantuneita.

Erityisesti rakettien laukaisijoiden on tärkeää muistaa suojata silmänsä tapaturmien varalta. Suojalasien pitää olla asianmukaiset – parhaat suojalasit suojaavat silmät sekä sivuilta että alapuolelta.

– Piilolinssit tai silmälasit kannattaa myös pitää suojalasien alla, jos näkö on huono. Silloin näkee, mitä tekee, kun raketteja sytyttää, muistuttaa optikko Marina Åkerlund Itäkeskuksen Specsaversista.

Specsavers ja Näkövammaisten liitto jakavat uudenvuoden kunniaksi ilmaisia suojalaseja nopeimmille. Laseja on saatavilla ympäri Suomen 27.12. alkaen.

Raketin sytyttäjän lisäksi myös ilotulitusten katsojien, erityisesti lasten, kannattaa käyttää suojalaseja. Vaaratilanne saattaa syntyä, jos raketti kimpoaa väärään suuntaan tai ilotulitteen paloja putoaa katsojien päälle. Joskus raketti räjähtää sytyttäjän käsissä, mikä aiheuttaa vaaran paitsi sytyttäjälle, myös lähellä seisoville.

– Laukaisupaikkaan tulee pitää riittävä turvaväli, mutta varotoimista huolimatta raketti saattaa vahingossa singahtaa väärään suuntaan. Silloin suojalasit tulevat tarpeeseen, toteaa Åkerlund.

Specsavers Oy ja Näkövammaisten liitto haluavat muistuttaa uudenvuoden juhlijoita turvallisuudesta jakamalla kaikissa Specsavers-liikkeissä ilmaisia suojalaseja. Laseja riittää 50 ensimmäiselle, ja niitä ryhdytään jakamaan keskiviikkona 27.12.

Lisäksi suojalaseja voi hakea 27.–29.12. klo 8–16 näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksestä Itäkeskuksesta, jossa laseja on jaossa yhteensä 100 kappaletta.

Ylös