YLE: Kokoomuksen ja Sdp:n kannatus rytinällä alas joulukuussa

29.12.2017 klo 08:03 Politiikka Samuli Rissanen

Päähallituspuolue Keskustan vapaa pudotus päättyi loppusyksyllä ja puolueen kannatus oli joulukuussakin hienoisessa nousussa. Kannustustaan nostivat erityisesti Vasemmistoliitto, Rkp, Kristillisdemokraatit ja Siniset.

Ylen joulukuun kannatusmittaus huojuttaa kahden suurimman puolueen, kokoomuksen ja Sdp:n johtoasemia. Kevään kuntavaaleista lähtien gallupkuninkaana keikkunut kokoomus on menettänyt peräti 2,5 prosenttiyksikköä kannatuksestaan.

Kokoomuksen kannatus on nyt alle 20 prosenttia (19,8).

Puolue on silti selvä ykkönen, sillä kakkospaikasta kesän kompuroinnin jälkeen tiukasti kiinni pitäneen Sdp:n kannatus vajosi liki prosenttiyksikköä 17,8 prosenttiin.

Sen sijaan pääministeripuolue Keskustan vapaa pudotus näyttää päättyneen ja puolue on kirinyt Sdp:n kylkeen, niinikään 17,8 prosentin kannatuksella.

Myös Kristillisdemokraattien kannatus piristyi joulukuussa ja on nyt tasan neljä prosenttia.

Kolmen suuren kyydistä jää yhä enemmän jälkeen Vihreät. Puolueen joulukuussa tienaama, tasan 14 prosentin kannatus, on toki historiallisesti korkea.

Vasemmistoliitto on yksi joulukuun suurimmista nousijoista. Kannatus kolkuttelee yhdeksän prosentin rajaa (8,8) ja taakse jäivät joulukuussa niinkään kannatustaan nostaneet perussuomalaiset (8,6).

Rkp kipusi takaisin marraskuun kannatusnotkahduksestaan (3,5) tutuille 4,6 prosentin luvuille.

Myös Kristillisdemokraattien kannatus piristyi joulukuussa ja on nyt tasan neljä prosenttia.

Suurimmasta yksittäisestä noususta vastasi kuitenkin Suomen puoluekartan uusin tulokas Sininen tulevaisuus. Joulun alla tärkeitä askelmerkkejä uutena puolueena ottanut Siniset on enemmän kuin kaksinkertaistanut kannatuksensa joulukuun mittauksessa.

Silti 2,3 prosentin kannatuksellakin Siniset on selvästi eduskuntapuolueista pienin.

Taloustutkimus haastatteli Yle:n puoluekannatusmittausta varten 2658 henkilöä 29.11.–27.12.2017 välisenä aikana.

Ylös