Suurten kaupunkien ja muun maan asuntojen hintakehitys jatkaa erkaantumistaan

30.12.2017 klo 10:04 Kotimaa Samuli Rissanen

Vuoden 2017 marraskuussa vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta koko maassa oli 2 274 euroa, pääkaupunkiseudulla 3 706 euroa ja muualla Suomessa 1 632 euroa.

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat laskivat lokakuusta marraskuuhun lähes koko maassa, kertoo Tilastokeskus. Pääkaupunkiseudulla hinnat laskivat 0,3 prosenttia ja muualla maassa 1,6 prosenttia.

Edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna hinnat koko maassa nousivat 0,1 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat 2,3 prosenttia, kun taas muualla maassa ne laskivat 1,8 prosenttia edellisvuodesta.

Suurten kaupunkien ja muun maan asuntojen hintakehitys jatkaa siis yhä erkaantumistaan.

Esimerkiksi Helsingissä keskimääräinen neliöhinta nousi vuodessa 2,5 prosenttia vajaaseen 4 200 euroon ja Itä-Suomessa laski 2,1 prosenttia noin 1 400 euroon. Helsingin lisäksi suurimmista kaupungeista asuntojen hinnat nousivat vuodessa noin kahden prosentin tahtia Espoossa ja Oulussa.

Myös Tampereella hintakehitys oli plussalla, mutta Turussa hinnat polkivat paikallaan. Pääkaupunkiseudun kehyskunnissa hintakehitys oli plussalla, joten nämä alueet repivät hintaeroa suureen osaan muusta maasta. Kun Suomen jakaa neljään osaan, vain Etelä-Suomessa hinnat nousivat vuoden aikana.

Tilastokeskuksen osakeasuntojen hintojen kuukausitilaston ilmestyessä siinä on mukana tuoreimman tilastokuukauden osalta noin 50 prosenttia kaikista kaupoista. Kuukausitiedot tarkentuvat seuraavien kuukausien aikana. Vuoden 2017 lopulliset tiedot julkaistaan vuoden 2018 ensimmäisen vuosineljänneksen julkaisun yhteydessä.

Ylös