Essayah vuodenvaihteen haastattelussa: ”Sotekiistelystä tulee vielä valtaisa”

30.12.2017 klo 11:37 Politiikka Kristiina Kunnas

Puheenjohtaja Sari Essayah’lla oli kiireinen syksy ja loppuvuosi, kun eduskunta kävi suorastaan ylikierroksilla. Alkava kevätkausi tuo puolueen 60-vuotisjuhlat, talviolympialaiset Etelä-Koreassa ja monta tärkeää päätöstä Arkadianmäellä.

Budjettia tehtiin syksyllä hieman valoisammissa tunnelmissa kuin monina menneinä vuosina.

– Talous voi nyt paremmin. Mutta kun kerran kansantalous kasvaa, pitäisi kaikkien päästä siitä hyötymään. Hallitus leikkasin ensin perusetuudet ja sitten jäädytti ne. Olemme kritisoineet sitä, että osa kansasta jää täysin jälkeen tästä talouskasvusta, Sari Essayah muistuttaa.

Essayah kertaa menneen syksyn ja tulevan kevään tärkeimmät asiat uudenvuoden KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä. Haastattelun voi jälkikuunnella sivuilla kd.fi sekä täältä

Essayah nostaa esiin Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjetin, joka juuri olisi tukenut ja pitänyt huolta vähäosaisimmista.

Alkoholilain muutokset olivat iso pettymys Kristillisdemokraattiselle eduskuntaryhmälle.

– Vielä juuri ennen joulua äänestimme hallituksen luottamuksesta, sillä erityisesti etämyynnin epäselvyydet olivat ristiriitaisia. Valmistelu oli huono ja kirjoittamisessa oli kömpelyyttä, Essayah sanoo.

Vielä juuri ennen joulua äänestimme hallituksen luottamuksesta, sillä erityisesti etämyynnin epäselvyydet olivat ristiriitaisia. Valmistelu oli huono ja kirjoittamisessa oli kömpelyyttä. – Sari Essayah

Europarlamentaarikkona 2009–15 toiminut Essayah seuraa tarkasti EU:n muutoksia ja EMUn kehittämistä. Brexit vie toiseksi suurimman nettomaksajan ulos EU:sta. Yhteisvastuun paineet lisääntyvät.

– Kristillisdemokraatit näkee Euroopan unionin itsenäisten jäsenvaltioiden yhteistyöalueena, mutta emme ymmärrä liittovaltiokehitykseen tähtäävää yhteisvastuun lisäämistä. Näihin kohtiin olemme suuressa valiokunnassa jättäneet omaa kriittistä näkemystämme, Essayah listaa.

Joulun alla työttömien aktivointimallin läpirunnominen tyrmistytti KD-eduskuntaryhmän.

– Se rankaisee ja kyykyttää työtöntä, emmekä mitenkään voineet tukea sitä.

Uusi vuosi tuo uudet haasteet. Niihin väsymättömän tuntuinen puheenjohtaja, kansanedustaja ja Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen käy täynnä tarmoa. Hän matkustaa Etelä-Koreaan talviolympialaisiin.

Kevätistuntokausi eduskunnassa pyörähtää käyntiin helmikuussa.

– Äitiyslaki ja eutanasia ovat meille tärkeitä arvopohjaisia asioita. Ne siirtyvät kevätkaudelle. Eutanasiakeskustelusta oli se hyöty, että saattohoidon parantaminen koko Suomessa nousi tärkeäksi muillekin puolueille, Essayah kiittää.

Hän arvelee sotesta käytävän vielä valtaisan väännön.

– Sote-päämäärät jäivät toissijaisiksi, kun hallitus teki tämän poliittisen kytkykaupan kautta.

– Mahtaako siinä hallituskaan pysyä koossa.

Kristillisdemokraatit viettää keväällä 60-vuotisjuhliaan. Koko vuotta värittää Kestävän lähimmäisyyden teema, johon liiityviä tapahtumia pidetään eri puolilla.

– Toukokuun viidentenä valtaamme Vanhan, Essayah naurahtaa.

Kristillisdemokraattien synttärivuoden pääjuhla vietetään Vanhalla ylioppilastalolla 5. toukokuuta.

Essayah kertoo, että ”viinapäätös” oli ollut monille viimeinen pisara, ja puolueeseen on liittynyt viime viikkoina kymmeniä uusia jäseniä.

Loppiaisena Essayah lähtee tavallisuudesta poikeavaan lenkkiin Myyrmäessä. Hän käy sunnuntaina 7. tammikuuta ensin tapaamassa maalaismarkkinoiden väkeä Hakaniemen torilla klo 10–11. Sen jälkeen hän osallistuu presidenttiehdokas Sauli Niinistön kävelytapahtumaan Myyrmäen Paalutorilla klo 12.30–13.30.

Aikooko Sari Essayah opettaa Sauli Niinistöä kilpakävelemään?

– No tämä nyt on sellainen kinkunsulatuslenkki, tervetuloa mukaan vain, Essayah nauraa.

Rennossa kuntoilutapahtumassa kierretään mukava pieni lenkki Paalutorin läheisyydessä.

 

Kuuntele koko KD-Kompassi -haastattelu, Radio Dei, la 30. joulukuuta klo 12.50, uusinta ma 1.1. klo 22.35.

Jälkikuuntele Essayah’n haastattelu täältä

 

 

 

 

Ylös