Ilotulitteiden suosio säilyy, suojalasit unohtuvat yhä liian monelta

31.12.2017 klo 09:55 Kotimaa Samuli Rissanen

Joka neljäs suomalainen aikoo juhlistaa tulevaa uuttavuotta ilotulitteita ampumalla. Sen sijaan 16 prosenttia ilotulitteiden ampujista ei kuitenkaan aio käyttää suojalaseja, ja käyttöohjeisiin tutustuu vain kaksi kolmesta ilotulittajasta.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasien käyttö on lain mukaan pakollista ilotulitteiden ampujille ja niiden käyttöä suositellaan myös ilotulitusten katsojille.

– Vaikka suojalasit tulivat lain mukaan pakollisiksi ilotulitteiden ampujille jo vuonna 2009, liian suuri osa ilotulittajista ei niitä edelleenkään käytä. Suojalaseja käyttämättömien osuus on tutkimusten mukaan pysytellyt 16-18 prosentissa. Myös käyttöohjeisiin tulisi perehtyä paremmin ja muistaa, että ilotulitteita ei saa hankkia alle 18-vuotiaille, Tukesin tuoteyksikön johtaja Tuiri Kerttula sanoo.

Viime vuodenvaiheessa ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 12 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa.

Viime vuodenvaiheessa ilotulitteet aiheuttivat yhteensä 12 sairaalahoitoa vaatinutta silmävammaa.

Arvio ilotulittajien määrästä käy ilmi Tukesin joulunalusviikolla 2017 Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, johon vastasi 1015 suomalaista.

Tukes on teettänyt vastaavat tutkimukset myös vuosina 2013 ja 2015. Tulosten perusteella ilotulittamisen suosio on neljän viime vuoden aikana jonkin verran lisääntynyt. Vuonna 2013 ilotulitteita ilmoitti käyttävänsä joka viides, ja kaksi vuotta myöhemmin 22 prosenttia vastaajista.

Tämänvuotisten tulosten perusteella 25 prosenttia 15–79-vuotiaista suomalaisista ampuu ilotulitteita. Tutkimuksen mukaan seitsemän prosenttia suunnittelee hankkivansa ilotulitteita myös alaikäisille.

 

Ylös