Päivi Räsänen avaa Teuvo Hakkaraiseen liittyvien tapahtumien taustat

4.1.2018 klo 18:11 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoittaa blogissaan Teuvo Hakkaraiseen liittyvien tapahtumien taustoista.

Räsänen kertoo saaneensa uutisoinnista runsaasti kaksijakoista palautetta. Monet ovat paheksuneet sitä, että hän ei vuosi sitten tehnyt rikosilmoitusta Hakkaraisesta, joka tarttui Räsästä juovuspäissä hiuksista.

– Mieti, millaisen kuvan annat naisille: että on ok repiä työpaikalla hiuksista, jos myöhemmin pyytää anteeksi, Räsänen kertoo saamastaan palautteesta.

– Toisaalta on ihmetelty, miksi anteeksiannettu ja sovittu tapahtuma nousi esiin vuoden kuluttua. Molemmat kysymykset ovat aiheellisia ja niihin on syytä vastata, Räsänen kirjoittaa.

– Toivon, että tapahtumaketju saisi aikaa pysyvän muutoksen. Alkoholin käyttö ja eduskuntatyö on pidettävä toisistaan selkeästi erossa.

Räsänen kertoo tutustuneensa Hakkaraisen kanssa, sillä kansanedustajakollegojen työhuoneet sijaitsivat vierekkäin samalla käytävällä.

– Olen myös osaltani yrittänyt tukea häntä lääkärinä ja ystävänä, henkisesti ja hengellisesti eroon alkoholista.

– Hän on monella tavoin arvostettava, mukava ja sympaattinen ihminen, Räsänen sanoo.

Koska vuoden takainen tapahtuma ylitti selkeästi sopivuuden rajan, Räsänen oli asiasta yhteydessä luottamuksella eduskunnan puhemies Maria Lohelaan ja silloiseen perussuomalaisten ryhmän johtoon.

– Kerroin siitä myös Hakkaraiselle. Toivoin hänelle apua.

– Lohelalta en pyytänyt mitään, mutta hänen oli hyvä olla asiasta tietoinen. Mielestäni Lohelan toiminta asiassa on ollut erittäin perusteltua ja johdonmukaista. Teko ei mielestäni ollut kuitenkaan niin vakava, että siitä olisi ollut aiheellista ilmoittaa poliisille, Räsänen kertoo.

Räsänen ei kuitenkaan nostanut asiaa julkisuuteen missään vaiheessa. Itse tilanne tapahtui kuitenkin julkisella paikalla eduskunnan lisärakennuksen pihalla ja sillä oli mahdollisesti useita silminnäkijöitä.

Ennen tätä joulua saman päivän aikana muutama toimittaja oli Räsäseen yhteydessä juttuaikeesta.

– Eduskunnan käytävillä kiersi vääristynyt huhu, että Hakkarainen olisi ahdistellut minua vuosi sitten seksuaalisesti tarttuen kiinni rinnoista. Lupasin, että kommentoin asiaa vasta, kun olen keskustellut Hakkaraisen kanssa. Sain hänet kiinni puhelimitse ja sovimme yhdessä, että kerron toimittajalle ”asian niin kuin se tapahtui”.

Räsänen muistuttaa, että eduskunta on laaja työyhteisö, johon mahtuu myös päihdesairauksia. Kosteat pikkujoulut sopivat hänen mielestään huonosti eduskunnan pitkiin istuntoiltoihin. Ne aiheuttavat Räsäsen mukaan turhia kiusauksia niille, joille alkoholi ei lainkaan sovi.

– Toivon, että tapahtumaketju saisi aikaa pysyvän muutoksen. Alkoholin käyttö ja eduskuntatyö on pidettävä toisistaan selkeästi erossa.

– Samalla toivon kaikkea hyvää edustajatoverilleni Teuvo Hakkaraiselle. Tiedän, että tämä aika on hänelle raskas.

Hakkaraisen tapaus tuli julkisuuteen ennen joulua tilanteessa, joka ajoittui alkoholilakiuudistuksen eduskuntakeskusteluun ja samana iltana järjestettyihin joidenkin puolueiden pikkujouluihin.

Ylös