Kekkonen, Niinistö ja Koivisto arvostetuimmat presidentit

7.1.2018 klo 08:33 Kotimaa KD Lehti

Kunnallisalan kehittämissäätiö teki kyselyn, jossa arvostetuimmiksi presidenteiksi nousivat Urho Kekkonen, Sauli Niinistö ja Mauno Koivisto. Mannerheim kiilasi Halosen ja Ahtisaaren väliin viidennelle sijalle.

Suomalaiset arvostavat maan presidenteistä eniten Urho Kekkosta, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselystä. Lähes puolet kyselyyn vastanneista nimeää Kekkosen kolmen eniten arvostamansa presidentin joukkoon.

Toiseksi eniten arvostusta nauttii istuva presidentti Sauli Niinistö, joka nousee kärkikolmikkoon 45 prosentissa vastauksissa. Kolmanneksi nousee Mauno Koivisto 35 prosentilla.

Naiset arvostavat Tarja Halosta ja Koivistoa enemmän kuin miehet. Miehistä vain noin joka viides (22 prosenttia) sijoittaa Halosen kolmen kärkeen, naisista kaksi viidestä (39 prosenttia).

Halosen ja Ahtisaaren arvostus on korkeampaa nuorten ikäluokkien keskuudessa. Varttuneiden keskuudessa Kekkosen ja Niinistön suosio on ylivoimainen.

Miehet mainitsevat naisia useammin Risto Rytin, C.G.E. Mannerheimin tai J.K. Paasikiven.
Kaikkien vastaajien keskuudessa Halonen on neljännellä tilalla 30 prosentin osuudella.

Mannerheimin mainitsi 23 prosenttia, kuudenneksi nousseen Martti Ahtisaaren 21 prosenttia.
Halosen ja Ahtisaaren arvostus on korkeampaa nuorten ikäluokkien keskuudessa. Varttuneiden keskuudessa Kekkosen ja Niinistön suosio on ylivoimainen.

Puoluekanta näkyy myös valinnoista, ja ”omia” presidenttejä arvostetaan. Keskustan kannattajat arvostavat erityisesti Kekkosta, Niinistöä, Paasikiveä ja Kyösti Kalliota. Kokoomuslaiset mainitsevat useimmin Niinistön, Mannerheimin, Paasikiven ja Rytin, demarit Koiviston ja Halosen. Vihreät mainitsivat useimmin Halosen ja Ahtisaaren. Perussuomalaisten suosikkeja ovat Kekkonen, Mannerheim ja Ryti.

Itsenäisyyden ajan neljä ensimmäistä presidenttiä eivät keränneet juuri mainintoja, mutta neljä viimeisintä presidenttiä ovat kaikki kuuden arvostetuimman joukossa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS joulukuun alussa. Haastatteluja tehtiin vähän päälle tuhat. Virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttia suuntaansa.
Lähde: STT

 

Ylös