Pohjoismaiden asuntomarkkinat kehittyvät eri suuntiin

8.1.2018 klo 11:41 Kotimaa Samuli Rissanen

Danske Bankin mukaan asuntojen hinnat laskevat Ruotsissa ja Norjassa, mutta se ei merkittävästi vaikuta Suomen asuntomarkkinoihin. Hintojen suhteen markkinat kehittyvätkin pohjoismaissa eri suuntiin.

Asuntomarkkinoiden kehitys osassa Pohjoismaista on herättänyt huolta laajemmasta asuntomarkkinoiden ylikuumenemisesta.

Asuntojen hintojen raju nousu keskittyi Ruotsiin ja Norjaan, joissa asuntojen hinnat lähes kaksinkertaistuivat vuoden 2006 alusta.

Danske Bankin mukaan on selvästi nähtävissä, että asuntojen hintojen raju nousu keskittyi Ruotsiin ja Norjaan, joissa asuntojen hinnat lähes kaksinkertaistuivat vuoden 2006 alusta. Suomessa hinnat nousivat samassa ajassa noin 20 prosenttia.

Nyt Norjan ja Ruotsin hinnat ovat kääntyneet laskuun. Hintojen nousun syyt eroavat näissä maissa.

– Olemme olleet pitkään huolestuneita Ruotsin asuntojen hintojen kehityksestä. Hinnat ovat nousseet liian korkeiksi suhteessa talouskehitykseen. Uskomme, että asuntojen hintojen lasku tulee jatkumaan jonkin aikaa. Norjassa asuntojen hintojen nousu on samassa linjassa talouskasvu kanssa lukuun ottamatta erityisen kovaa nousua Oslossa, Olsen sanoo.

Danske Bank ei usko, että keskuspankit nostavat ohjauskorkoja voimakkaasti vuonna 2018. Näin asuntolainojen korot pysyvät matalina myös suomalaisilla asunnonomistajilla.

– Uskomme, että vuonna 2019 Euroopan keskuspankki siirtyy pois negatiivisista ohjauskoroista. Tällä tulee olemaan vaikutusta kaikkiin Pohjoismaihin. Uskomme kuitenkin, että korkojen nousu tulee olemaan maltillista ja hidasta, Olsen sanoo.

Ylös