Suomi on Pohjoismaiden nopeimmin kasvava talous tänäkin vuonna

8.1.2018 klo 12:15 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomen talous kasvaa nyt vauhdikkaasti verrattuna muihin Pohjoismaihin. Suomi tuli kuitenkin pitkältä takamatkalta erityisesti verrattuna Ruotsiin ja Norjaan.

Suomen talous kasvoi vauhdikkaammin Pohjoismaista viime vuonna, arvioi Danske Bank tuoreessa Nordic Outlook -katsauksessa. Suomen bruttokansantuote kasvoi pankin ennusteen mukaan 3,1 prosenttia.

Tanskassa kasvu oli 2 prosenttia, Ruotsissa 2,7 prosenttia ja Norjassa 1,9 prosenttia.

Suomen talouskasvun ennustetaan olevan myös tänä vuonna Pohjoismaiden kärkeä. Danske Bank arvioi Suomen ja Norjan bruttokansantuotteiden kasvavan tänä vuonna 2,3 prosenttia, kun Tanskassa kasvu on 2 ja Ruotsissa 1,7 prosenttia.

Suomen talous on ollut pitkään perässähiihtäjä suhteessa muihin Pohjoismaihin.

Tosiasia on kuitenkin, että Suomen talous on ollut perässähiihtäjä suhteessa muihin Pohjoismaihin.

– Nyt viimein kysynnän kasvu maailmalla nostaa Suomen vientiä ja yritykset ovat riittävän luottavaisia investoidakseen lisää. Lisäksi suomalaiset kotitaloudet pystyvät lisäämään tavaroiden ja palveluiden kulutusta, tiivistää Danske Bankin Suomen pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Vuodelle 2019 Danske Bank ennustaa kaikkiin Pohjoismaihin tasaista noin kahden prosentin kasvua.

– Maailmanlaajuinen talouskasvu on vahvaa, ja tämä heijastuu myös Pohjoismaihin. Poikkeuksena on Ruotsi, jossa kasvu hidastuu useiden nopean kasvun vuosien jälkeen. Ruotsissakin kasvua ajaa nyt globaali kysyntä ja yritysten investoinnit asuntomarkkinoiden sijaan, sanoo Danske Bankin Tanskan pääekonomisti Las Olsen.

Ylös