Roosa nauhalla kerättiin kaksi miljoonaa euroa syöpätutkimukselle – ennätys rikkoutui

9.1.2018 klo 08:43 Kotimaa Kristiina Kunnas

Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys 2017 pääsi ennätykselliseen kahden miljoonan euron tulokseen. Keräystuloksen vuosittainen kasvu on erittäin tärkeää, sillä syöpätapaukset lisääntyvät ja yksityisen rahoituksen merkitys maamme syöpätutkijoille kasvaa julkisen rahoituksen vähennyttyä.

Roosa nauhalla kerätyt varat siirtyvät nopeasti eteenpäin kotimaiselle syöpätutkimukselle, kun Syöpäsäätiö jakaa joka syksy apurahat tarkoin valituille tutkijaryhmille.

– Lahjoittajamme ovat aivan keskeisessä roolissa siinä, että nämä tutkijat voivat tehdä huippututkimusta syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä hyväksi, Syöpäjärjestöjen viestintä- ja varainhankintajohtaja Helena Hulkko painottaa.

– Julkisen tutkimusrahoituksen rinnalle tarvitaan kipeästi Syöpäsäätiön tukea tutkimukselle.

Marraskuussa 2017 Syöpäsäätiö myönsi 450 000 euron Roosa nauha -apurahan professori Robert Winqvistin tutkimusryhmälle perinnöllisten rintasyöpien tutkimukseen. Tutkimusryhmä pyrkii tunnistamaan uusia ja erityisesti suomalaisessa väestössä tärkeitä rintasyövän synnynnäisiä haittatekijöitä sekä ymmärtämään näiden solubiologisia vaikutusmekanismeja ja syövän käyttäytymiseen liittyviä erityispiirteitä.

Roosa nauha -keräysvaroilla käydään myös tappavimman gynekologisen syövän kimppuun. Roosa nauha -rahastosta myönnettiin nimittäin syksyllä 2017 miljoonan euron rahoitus akatemiatutkija Liisa Kaupin koordinoimaan munasarjasyöpään liittyvään tutkimukseen. Tutkimus tehdään osana Suomen Akatemian Tieteellä terveyteen (TERVA) -tutkimusohjelmaa.

Roosa nauha -rahastosta on myönnetty apurahoja vuodesta 2004 alkaen. Sinä aikana Suomessa rintasyöpien hoidossa on tapahtunut isoja kehitysaskeleita.

Tutkimuksen avulla kyetään myös osoittamaan, minkälaiset valtakunnalliset syöpäseulonnat alentavat kuolleisuutta. Tutkimuksen seurauksena mammografiaan kutsutaan nykyisin myös yli 60-vuotiaat, jotta rintasyöpä voidaan löytää aiemmin ja yhä useampi voisi parantua kokonaan.

Vaikeasti hoidettavien rintasyöpien liitännäishoidot ovat tehostuneet, minkä seurauksena monen naisen syöpä ei nykyisin uusiudu. Esimerkiksi HER2-positiivisen rintasyövän kohdalla trastsumabin ja muiden HER2-lääkkeiden käyttöönotto on pidentänyt levinnyttä rintasyöpää sairastavien elinaikaa ja parantanut elämänlaatua.

Tutkimuksen avulla kyetään myös osoittamaan, minkälaiset valtakunnalliset syöpäseulonnat alentavat kuolleisuutta. Tutkimuksen seurauksena mammografiaan kutsutaan nykyisin myös yli 60-vuotiaat, jotta rintasyöpä voidaan löytää aiemmin ja yhä useampi voisi parantua kokonaan.

Suomalaiset osallistuivat Roosa nauha -keräykseen jälleen ostamalla Roosa nauhoja, Roosa nauha -kampanjatuotteita sekä lahjoittamalla rahaa.

– Vuoden 2017 Roosa nauhan suunnittelijat, Duudsonit lähtivät täysin sydämin mukaan kannustamaan kaikkia kynnelle kykeneviä nauhan ostoon. Suomalaiset ostivat Roosa nauhoja rintapieliinsä ennätyksellisesti 370 000 kappaletta, eli lähes miljoonan euron edestä.

– Kiitämme mitä lämpimimmin jokaista nauhan tai kampanjatuotteita ostanutta ja jokaista keräykseen lahjoittanutta yksityishenkilöä ja yritystä, Helena Hulkko lausuu.

 

Roosa lokakuu

Kansainvälinen rintasyöpätietoisuuden kuukausi on lokakuu. Roosaa silkkinauhaa käytetään tuolloin rintasyövän vastaisen taistelun symbolina ympäri maailmaa. Suomessa käytetty Roosa nauha -tunnus on Syöpäsäätiön rekisteröimä tavaramerkki ja tae siitä, että varat ohjataan luotettavasti korkeatasoiseen kotimaiseen syöpätutkimukseen ja maksuttoman neuvontapalvelun ylläpitämiseen ja kehittämiseen.
Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää syöpätutkimusta, vaikuttaa siihen että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa, sekä varmistaa että jokainen syöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa. Keräyksellä tuetaan ensisijaisesti rintasyövän vastaista työtä.

 

 

Ylös