Sisällissodan muistovuoden tilaisuudet hajautetaan useisiin kaupunkeihin

11.1.2018 klo 08:56 Kotimaa Kristiina Kunnas

Sisällissodan muistovuoden tapahtumat hajautetaan useisiin kaupunkeihin. Muistovuoden pääsihteeri Pekka Timonen painottaa kaupunkien kanssa järjestettäviä tilaisuuksia varsinkin siellä, missä vuoden 1918 muistot ovat vielä läsnä.

Valtiovaltaa on arvosteltu siitä, ettei muistovuonna järjestetä valtakunnallista päätapahtumaa, kuten itsenäisyyden juhlavuonna.

– Tilaisuuksia totta kai on, mutta kaikki eivät ole Helsingissä, Pekka Timonen kertoo.

Muistovuoden pääsihteerin mukaan sisällissota oli ajallisesti pitkä prosessi. Ensin oli sotajakso ja sen jälkeen vankileirien aika. Sen sijaan itsenäistymisellä oli selkeä päivämäärä.

Timonen kertoo, että on erilaisia asioita, joita halutaan muistaa. On myös erilaisia tapoja muistaa sisällissotaa, mikä puoltaa tapahtumien hajauttamista.

Valtioneuvoston kanslia perustaa myös verkkosivut, joille kerätään ja jaetaan tietoa siitä, miten sisällissotaa muistetaan eri puolilla Suomea.

– Tämä on mielestäni perusteltua, sillä sisällissota oli monitahoinen historiallinen tapahtuma, Timonen sanoo.

– Olemme mukana useammissa tilaisuuksissa, joissa sisällissodan muistoa ja tematiikkaa käsitellään.

Olli Kortekankaan Veljeni vartija -oopperassa sodanvastaisen isän tytär ja poika päätyvät rintaman eri puolille, toinen valkoiseksi, toinen punaiseksi. Sopraano Tuuli Takala ja baritoni Ville Rusanen ovat päärooleissa 16. helmikuuta Tampere-talossa ensi-iltansa saavassa teoksessa. (Kuva Saara Salmi)

Muun muassa sisällissodan tärkeimpiin näyttämöihin kuuluvalla Tampereella saa helmikuun puolivälissä ensi-iltansa sisällissodasta kertova ooppera Veljeni vartija, jonka yhteydessä Tampereen kaupunki ja valtio järjestävät yhdessä muistotilaisuuden.

Valtioneuvoston kanslia perustaa myös verkkosivut, joille kerätään ja jaetaan tietoa siitä, miten sisällissotaa muistetaan eri puolilla Suomea.

Eduskunnassa on määrä järjestää sisällissodan muistotilaisuus tämän kuun lopulla. Timonen kertoo, että kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat esiintyvät yhdessä. Tarkoitus on pitää hiljainen hetki. Tilaisuuden yhteydessä kuullaan myös puheita.

– Tarkoituksena on muistaa sisällissodan uhreja ja inhimillistä kärsimystä sekä korostaa demokratian ja yhteiskunnallisen eheyden merkitystä, Timonen sanoo.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi tilaisuudesta uudenvuodenpuheessaan.

Lähde: STT–Antti Autio

 

Ylös