Ostokokeiden tulokset: Alkoholin ikärajavalvonta tiukentunut, rahapelien osalta höllempää

18.1.2018 klo 12:21 Kotimaa Samuli Rissanen

Helsingissä tehtiin alkoholin, rahapelien sekä sähkösavukkeissa käytettävien nikotiininesteiden ja energianuuskan ostokokeita marras-joulukuussa 2017. Alkoholin myynnissä omavalvonta oli parantunut.

Alkoholin osalta tulokset paranivat. Vuonna 2016 toteutui koeostoista 50 prosenttia ilman, että henkilöllisyyspapereita kysyttiin. Ikärajavalvonta alkoholin osalta oli tiukentunut niin, että vuonna 2017 koeostoista toteutui 30 prosenttia.

Rahapelien ja -pelaamisen ostokokeiden tulosten perusteella ikärajavalvontaa pitäisi tehostaa. Raha-arpaa ostettaessa vain 19 prosenttia myyjistä kysyi koeostajalta henkilöllisyystodistusta. Rahapelaamisen osalta ikä tarkastettiin vielä sitäkin harvemmin; vain 12 prosenttia myyjistä kysyi henkilöllisyystodistusta eikä siis päästänyt koeostajaa pelaamaan ennen sitä.

Rahapeliostokokeissa mukana oli pelisaleja ja kauppojen yhteydessä olevia peliautomaatteja sekä kassoilta ostettavia raha-arpoja.

Ostokokeissa testattiin myyntipisteiden omavalvonnan toimivuutta

Koeostoja tehtiin yhteensä 38 myyntipisteeseen. Mukana oli vähittäismyymälöitä, kioskeja, huoltoasemia, Alkon myymälöitä, Pelaamoja ja sähkötupakan erikoismyymälöitä.

Ostokokeet tehtiin useana eri arkipäivänä; alkoholin ja rahapelien osalta päiväaikaan ja nikotiininesteiden ja energianuuskan osalta iltapäivisin ja iltaisin.

Ostokokeita tekivät 18­ – 22 -vuotiaat nuoret aikuiset.

Päivittäistavarakauppa ry:n vuoden 2013 alussa annetun ohjeistuksen mukaisesti ikä tulisi tarkistaa kaikilta alle 30-vuotiailta näyttäviltä henkilöiltä, jotka ovat ostamassa alkoholijuomia, tupakkatuotteita tai tupakointivälineitä. Rahapelien osalta PTY ry. suosittelee iän tarkistamista kaikilta alle 23-vuotilailta näyttäviltä henkilöiltä.

Lain mukaan miedon alkoholin, tupakkatuotteiden ja tupakointivälineiden, tupakan vastikkeiden ja nikotiininesteiden sekä rahapelien ostoikäraja on 18 vuotta.

 

Ylös