KD:n Sari Essayah aktiivimallista: Rankaisemisen sijaan on helpotettava työn vastaanottamista

18.1.2018 klo 18:12 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vaatii hallitusta korjaamaan työttömyysturvan rakenteellisia ongelmia, mitkä käytännössä estävät lyhyiden työsuhteiden vastaanottamista pidemmän työttömyysjakson aikana.

–  Rangaistustoimien käyttöönoton sijaan hallituksen pitää pyrkiä poistamaan olemassa olevia käytännön esteitä, Essayah sanoo viitaten hallituksen aktiivimalliin.

Esimerkiksi kun työtön ilmoittaa tekevänsä töitä tiettyinä päivinä työttömyysjakson aikana, hänen pitää toimittaa palkkatodistukset työttömyyskassalle. Ilman palkkatodistusta työttömyysturvaa ei makseta.

Usein lyhytaikaisesta keikkatyöstä ei kuitenkaan makseta palkkaa välittömästi vaan palkkaa ja tarvittavaa palkkatodistusta voi joutua odottamaan pitkään.

–  On ollut tapauksia missä sijaisuuksia tehnyt henkilö on saanut palkan työstään vasta kolme kuukautta lyhyen osa-aikatyön suorittamisen jälkeen, Essayah muistuttaa.

– Rankaisemisen sijaan kaikkea työn vastaanottamista on helpotettava niin, ettei työttömyysturvaa menetä tai sen saamista joudu odottamaan kohtuuttoman kauan

Aktiivimallin mukaan työttömiä kuitenkin ryhdytää rankaisemaan pienentämällä työttömyysturvaa, mikäli he eivät ota vastaan lyhyitä osa-aikaisia työsuhteita.

Vuoden alussa voimaan tulleessa aktiivimallissa työttömyysturvaa leikataan 4,65 prosenttia, jos työtön ei kolmen kuukauden aikana ole tehnyt vähintään 18:a tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241:tä euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

– Rankaisemisen sijaan kaikkea työn vastaanottamista on helpotettava niin, ettei työttömyysturvaa menetä tai sen saamista joudu odottamaan kohtuuttoman kauan, Essayah sanoo.

Hän on jättänyt aiheesta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

Eduskunnan joulun alla hyväksymää hallituksen aktiivimallia on arvosteltu rajusti muun muassa työttömien kyykyttämisestä ja alueellista epätasa-arvoisuudesta.

Aktiivimallia vastustavalla kansalaisaloitteella on jo liki 130 000 allekirjoittajaa.

Ylös