Sari Essayah: ”Urheiludiplomatialla voidaan jopa liennyttää”

20.1.2018 klo 16:07 Politiikka Kristiina Kunnas

– Kristityt ovat edelleen se vainotuin ihmisryhmä, muistuttaa KD:n puheenjohtaja Sari Essayah KD-Kompassi -ohjelmassa.

– Kristittyjä vainotaan. Tilanne on vakava ja huolestuttava. 50 valtiota on listattuna World Watchin tuoreessa tilastossa, näistä ykkösenä on Pohjois-Korea.

Sari Essayah puhuu kristittyjen vainoista Sonja Falkin haastattelussa Radio Deissä. KD-Kompassi -ohjelman voi jälkikuunnella täältä.

Kristillisdemokraattien yhteiskunnallinen KD-Kompassi -ohjelma kuullaan aina lauantaisin Radio Deissä. Haastattelu-ohjelmat täyttävät tässä kuussa 10 vuotta. Niitä alettiin tuottaa tammikuussa 2008. Ohjelman tekijöitä on vuosien varrella ollut useita.  Vuoden 2018 alussa haastattelijoihin kuuluvat Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri Sonja Falk, KD-Lehden toimituspäällikkö Kristiina Kunnas, KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä sekä hallintopäällikkö Ismo Portin. Aiemmin esimerkiksi pääsihteeri Merja Eräpolku on tehnyt lukuisia ohjelmia.

Essayah muistuttaa haastattelussa, että yleisesti yhdistävä tekijä kristittyjä vainoavissa maissa on se, että ne ovat muslimivaltioita. Mutta myös jotkin muut maat ovat kohonneet World Watch List 2018 -listalla korkealle, kuten hinduenemmistöinen Intia.

Mitä voisi tehdä auttaakseen vainottuja kristittyjä?

– Kauppasuhteissa esimerkiksi Intian kanssa pitäisi ottaa ihmisoikeus-kysymykset huomioon. Olisi painostettava tällaisia maita muuttamaan tilannettaan, muuten ei ole mahdollista tehdä bisnestä – mikäli parannuksia ei saada aikaan, Essayah vaatii.

Pohjois-Korea on ensimmäisenä tällä World Wachin dramaattisella listalla. Pelkkä kristityksi tunnustautuminen merkitsee tuossa maassa välittömään kuolemaanvaaraan joutumista.

Etelä-Korean talviolympialaiset ovat helmikuussa. Yllättäen saatiin kuulla, että Koreat marssivat yhdessä kisojen avajaisissa. Pohjois-Korea lähettää delegaation korkea-arvoisia viranomaisia, urheilijoita ja kannustusjoukkoja Pyeongchangiin.

Nelson Mandela aikanaan sanoi, että urheilulla on voima muuttaa maailmaa. Toivon, että näin todella käy. – KOK:n jäsen Sari Essayah

Kansainvälisen Olympiakomitean jäsen Sari Essayah muistuttaa KD-Kompassi -haastattelussa urheiludiplomatian merkityksestä.

– Urheiludiplomatian kautta on saatu liennytystä aikaan. Pohjois- ja Etelä-Korea sekä Kansainvälinen Olympiakomitea on saatu saman pöydän ääreen keskustelemaan. Näen, että urheilun kautta voidaan saavuttaa suurempaakin avautumista, Essayah sanoo.

Nelson Mandela aikanaan sanoi, että urheilulla on voima muuttaa maailmaa. Toivon, että näin todella käy, Essayah jatkaa.

Suomalainen lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida tekee auttamistyötä Pohjois-Koreassa.

– Hammaslääkäriklinikoiden toimintaa ja muuta apua on järjestetty Pohjois-Koreaan. Omasta seurakunnastani Lapinlahdelta on lähtenyt rakentajia ja auttajia mukaan. Ne ovat lähimmäisen käden ojentamista tuohon yhteiskuntaan.

Sari Essayah haastateltavana KD-Kompassi -ohjelmassa Radio Deissä. Sonja Falk haastattelee. Kuuntele uusinta ma 22. tammikuuta klo 22.35.

Ohjelman voit jälkikuunnella täältä

World Watch List

World Watch List laaditaan tutkimalla viittä elämän eri osa-aluetta, joilla kristillisen uskon harjoittamista rajoitetaan tai vainotaan eri maissa: vapaus uskoa yksilönä, perheessä, yhteisössä, yhteiskunnassa ja seurakuntana. Listauksessa tutkitaan erikseen myös kristittyihin kohdistuvan väkivallan, kuten surmatapausten ja kirkkojen polttamisten ilmenemistä.
Ylös